Uit

Cinecitta presenteert 'De vergeten krijgers'

Door Peter van Oirschot

TILBURG - De vergeten krijgers belicht de onbekende geschiedenis van de Indo-Afrikaanse militairen die in Nederlands-Indië voor 'Koningin, volk en vaderland' vochten. Plus de eerste openstaande claim jegens de Nederlandse Staat: het smartegeld voor ex-dwangarbeiders aan de Birma-Thailandspoorweg dat deels nooit uitbetaald is aan de rechthebbenden. Regie: Griselda Molemans, 74 min. Nederlands gesproken.

 

In de documentaire wordt Daniël Cordus gevolgd, een kleinzoon van de Afrikaanse KNIL-soldaat Cordus. Onder deze Nederlandse achternaam werd stamvader Cordus in 1837 ingeschreven voor het KNIL in kasteel Elmina, Ghana. Honderd jaar later wordt tijdens de Tweede Wereldoorlog de pas 19-jarige Daniël Cordus samen met zijn twee broers als krijgsgevangenen aan de beruchte Birmaspoorweg tewerkgesteld door de Japanse bezetter. Daniël strijdt sinds zijn gedwongen komst naar Nederland voor eerherstel van alle Indo-Afrikanen die voor de Nederlandse vlag gestorven zijn. Zeventig jaar na zijn krijgsgevangenschap keert hij voor het eerst terug naar Birma om afscheid te nemen van zijn broer Jan, die op het ereveld in Thanbyuzayat rust. De vergeten krijgers is geselecteerd voor het Nederlands Film Festival in Utrecht en gaat daar op 24 september in première. Vanaf 28 september gaat De vergeten krijgers in aanwezigheid van de regisseur op tour langs verschillende filmtheaters in Nederland.

 

Op zaterdag 30 september 16.00 uur vertoont Cinecitta De Vergeten Krijgers. Regisseur Griselda Molemans is persoonlijk aanwezig om haar film in te leiden en na afloop vragen van het publiek te beantwoorden. Voor het grote publiek is Griselda bekend als de deskundige presentatrice en sportverslaggeefster van Studio Sport. Ze was net afgestudeerd toen ze op haar 28e de kans kreeg om op tv programma's over voetbal, tennis en Nederlands basketbal te presenteren als Griselda Visser. Als Griselda Molemans schreef zij in tal van kwaliteitsbladen artikelen en interviews over entertainment, mode, muziek, beeldende kunst, archeologie en sport. Daarnaast schreef zij een aantal boeken waaronder Zwarte huid, Oranje hart, In het voetspoor van de panter, Dochters van de archipel, From New York to L.A en Opgevangen in Andijvielucht.

|Doorsturen