Uit

Expositie van Charlotte Molenkamp

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

Charlotte Molenkamp schildert met overgave. Vreugde en energiek enthousiasme vallen als eerste op wanneer je haar schilderijen ziet, maar als je langer kijkt, zie je een diepe ondertoon, die aanvankelijk afwezig leek. Ze is een kunstenaar voor wie het gebaar centraal staat en veel minder de gedachte of de vorm. Denken en doen volledig in dienst van haar met gevoel geladen gebaren in een fysieke en emotionele manier van werken met een herkenbaar eigen handschrift. Wars van intellectueel discours en moeilijke ‘kunstdiscussies’, maar puttend uit de kleurschakeringen van het dagelijks leven voor inspiratie.

Iemand die werkt met expressieve gebaren heeft ruimte nodig om te bewegen, een ruimte die voor Molenkamp nooit vanzelf spreekt, maar telkens opnieuw veroverd moet worden. ‘Ik moet het schilderij in kunnen, dan heb ik contact en kan ik ermee verder’, zegt ze over haar werk. Al schilderend betreedt ze als het ware de ruimte van het schilderij. Dat kan de ruimte van een tuin zijn, maar ook de emotionele ruimte van het gelaat dat ze schildert of de ondefinieerbare, abstracte ruimte die uit een stemming voortkomt.

Molenkamp genoot een klassieke opleiding. Eerst aan de kunstacademie in Breda, later gevolgd dor de kunstacademie in Tilburg.

De expositie is te zien van zaterdag 9 september t/m 8 oktober 2017 bij Etienne Gallery in Oisterwijk.

|Doorsturen