Uit

Extra activiteiten in Nationale Museumweek

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Van 8 tot en met 14 april staan de deuren van de Nederlandse musea wagenwijd open voor publiek. Dan is de vijfde Nationale Museumweek, waarin de musea graag laten zien wat voor prachtige dingen ze binnen en buiten de museummuren hebben. Dichterbij dan je denkt - ook in Tilburg!

TextielMuseum

Het Textielmuseum, De Pont, Stadsmuseum en Natuurmuseum Brabant hebben allemaal extra activiteiten en aangepaste toegangsprijzen. Een Gouden Jaozeetie, een kunstboekenbeurs, een bijen- en insectenweekend of kennismaken met de eigen museummedewerkers: je vindt 'Ons Echte Goud' zeker in Tilburg tijdens de Nationale Museumweek.

Elk jaar zetten de Nederlandse musea in april, tijdens de Nationale Museumweek, hun deuren wagenwijd open voor het publiek, onder het motto 'ontdek samen ons echte goud, dichterbij dan je denkt!' In die week worden allerlei activiteiten georganiseerd en is de toegang vaak gereduceerd of zelfs gratis. Alle activiteiten staan op de site van de Nationale Museumweek. Ook in Tilburg hebben we vier topmusea die hun eigen goud te bieden hebben.

Natuurmuseum Brabant

In het weekend van 13 en 14 april zoemt het in Natuurmuseum Brabant van de activiteiten rondom insecten en bijen. Kom langs en leer hoe bijen en insecten leven, en ook waarom ze zo belangrijk zijn. Je mag zelfs zaadbommen voor thuis maken.

Je kunt in dit weekend ook nog je insectenverzameling van de AH-plaatjes compleet maken tijdens een speciale ruilbeurs. Op vertoon van je AH-insectenboekje mag je gratis naar binnen. En dan krijg je ook nog van Groenrijk Tilburg een zakje bijenvriendelijk zaad mee naar huis voor je eigen tuin, zolang de voorraad strekt. Feest voor de bijen! Omdat bijen en insecten eigenlijk 'ons echte goud' van de natuur genoemd kunnen worden, krijgt iedere bezoeker tijdens dit weekend 50% korting op de toegangsprijs.

Textielmuseum

Tijdens de Nationale Museumweek toont het TextielMuseum haar 'echte goud'. Gedurende de week is er in het museum van alles te doen en te beleven, met als hoogtepunt een scala aan gratis activiteiten in het weekend van 13 en 14 april. Het TextielMuseum biedt dan de unieke kans kennis te maken met de mensen die werken in het museum. Van de projectleiders in het TextielLab tot het Hoofd Museumzaken: ze delen bijzondere anekdotes, tonen het museum behind the scenes en openen deuren die normaal gesloten blijven. Doe mee met de inloopworkshop, ga mee op tour en verwonder je over het werk Mask van Bertjan Pot dat het museum dit jaar uitkoos als pronkstuk. Bovendien bezoek je het museum van 9 t/m 14 april met 50% korting.

Stadsmuseum Tilburg

Stadsmuseum Tilburg en De Jaozeetie presenteren in de Museumweek een goud glimmende verzameling van objecten uit Tilburg. Heeft Tilburg dan echt goud? We horen het je denken. Laat je verrassen en breng tijdens de Museumweek een bezoek aan De Gouden Jaozeetie aan het NS-Plein 16 in Tilburg. Denk aan de gouden dienstpet voor de medewerker van het Sportpark Tilburg, een bloemenvaas gemaakt van een granaathuls uit de Tweede Wereldoorlog, een gouden plak voor de Tilburg Ten Miles, goudkleurige honing en een eerste gouden steek voor Prinses Carnaval. Te bezoeken van 9 tot en met 14 april.

De Pont

De landelijke museumweek wordt bij De Pont feestelijk afgesloten met het museumweekend op 13 en 14 april. Dat Het hele weekend is het museum gratis toegankelijk. Op zaterdag 13 april openen er tussen 15.00 en 17.00 uur twee tentoonstellingen, op zondag is er een boekenmarkt, een dansvoorstelling (diverse tijdstippen) en doorlopende rondleidingen.

|Doorsturen