Uit

Film 'Zwarte Doos' nog even te zien

Door Petra Jansen

TILBURG - In Cinecitta draait deze weken een bijzondere film van eigen bodem. De film Zwarte Doos, van de Tilburgse filmmaker Twan Mickers, gaat over het stadskantoor in het centrum van de stad. Op dinsdag 14 mei is de film nog te zien.

Weinig mensen weten wat zich binnen de muren van het gebouw afspeelde. In de documentaire staan de historie van het pand en het dagelijks leven daarbinnen centraal. Het geeft een kijkje in de keuken van het Tilburgse bestuur door de jaren heen. Een mooi beeld van een snel veranderende tijd. Waar roken en drank op de werkplek vroeger nog heel gewoon waren. En de omgangsvorm met bestuurders nog zeer officieel. Ambtenaren en oud-ambtenaren geven een inkijkje in hun functie en vertellen smakelijk over de periode van de bouw begin jaren zestig tot en met het afscheid in deze eeuw. De postbezorger, de bestuursadviseur, de secretaresse en vele anderen vertellen samen het verhaal van de zwarte doos. Maar de film laat ook een aantal bijzondere plekjes zien die het gebouw herbergde. Zoals een ooit compleet ingerichte atoomschuilkelder. Of een - voor die tijd - hypermoderne documentenlift.

Omstreden

Het stadskantoor was een omstreden gebouw. Niet alleen vernieuwend en on-Tilburgs in de tijd dat het gebouwd werd, maar ook de renovatie heeft de laatste jaren veel discussie teweeg gebracht. Voor sommigen is het altijd een gruwel geweest, voor anderen een architectonisch juweeltje. Door de verhitte discussies in de stad over de waarde van het gebouw werd het Mickers duidelijk dat hij een film met een cultuur-historische waarde aan het maken was.

Uit liefde

Mickers heeft de film gemaakt uit liefde voor het gebouw en de mensen die er werken en gewerkt hebben. Mickers werkt sinds 2001 bij de gemeente Tilburg en heeft in de loop der jaren veel sympathie voor het gebouw gekregen. Zoals er hele generaties zijn opgegroeid bij ‘de Textiel’, zo zijn er volgens hem ook hele generaties opgegroeid bij ‘de Gemint’. Waar de ambtenarij bijna door de aderen van hele families stroomt. De film draait nog op dinsdag 14 mei in bioscoop Cinecitta. Bij meer interesse wordt de film vaker getoond. Meer informatie op www.cinecitta.nl.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld