Uit

Frank Lammers in rol van Karl Marx

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Na de alom bejubelde theatermonoloog Socrates, gespeeld door Bruno Vanden Broecke, volgt in februari 2018 eindelijk de langverwachte opvolger in onze reeks filosofen-monologen van theatermaker en filosoof Stefaan Van Brabandt. Deel 2 in de reeks wordt Marx. Deze monoloog zal in Nederland gespeeld worden door Frank Lammers.

Illustrator Tim Lahan

Karl Marx werd vervloekt en aanbeden, uitgespuwd en op handen gedragen. Hij werd beschouwd als een afgod en een bevrijder, maar zijn goede intenties hebben ook de weg naar de hel geplaveid: miljoenen mensen werden gedood in naam van de 'marxistische bevrijding'. Dat succes heeft hij zelf niet gekend. Op zijn begrafenis waren amper zeven mensen aanwezig. Geen van zijn werken kregen tijdens zijn leven erkenning. Alles wat hij ondernam, mislukte. Zijn leven werd geteisterd door ziekte, armoede en conflicten. Maar er was ook een leven van engagement, liefde en vriendschap.

In deze theatermonoloog kijkt Marx met de ogen van nu terug op zijn erfenis. In tijden van onbehagen, onzekerheid en groeiende ongelijkheid is de theatermonoloog Marx een confronterend, kritisch en gloedvol pleidooi voor vrijheid en menselijke waardigheid.

Frank Lammers (Mierlo, 1972) studeerde in 1995 af als acteur aan de Toneelschool Amsterdam. Daarna speelde hij bij diverse theatergezelschappen.

In 2013 was hij te zien in de Zuidelijk Toneel productie To be or not to be. Op televisie speelde Frank hoofdrollen in onder andere All Stars en De Enclave. Voor die laatste rol kreeg hij in 2002 een Gouden Beeld. Hij schitterde in films als Zwartboek, Rundskop, Wilde Mossels, Polleke, Nachtrit, De marathon, De Bende van Oss en Michiel de Ruyter. Voor zijn rol in Nachtrit won hij een Gouden Kalf.

|Doorsturen