Nieuws

Hartslagcafé over het basisinkomen

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

Op donderdag 14 september wordt in de Paradox gesproken over het basisinkomen. Gratis geld voor iedereen: optie of utopie? Econoom Marcel Canoy, arbeidseconoom Ronald Dekker en Ralf Embrechts, initiatiefnemer van het Vertrouwensexperiment, gaan in gesprek in het Tilburg University Hartslagcafé.

Steeds meer mensen lijken een onvoorwaardelijk basisinkomen voor iedereen wel te zien zitten. Sommige voorstanders benadrukken dat we er gelukkiger van worden, of dat het de solidariteit bevordert. Anderen zien vooral een kans om een dure en frustrerende bureaucratie op te doeken. Maar ook claims op het delen in natuurlijke rijkdom en de angst voor de robotisering van arbeid werken ideeën over een basisinkomen in de hand. Tegenstanders benadrukken vooral de verlammende werking van gratis geld, waarom zou je dan nog werken? Met teveel maatschappelijke freeriders komt de algehele welvaart in gevaar.

Grote vraag is of het basisinkomen überhaupt betaalbaar is. Hoewel het een grote sprong in het diepe zou betekenen, er zijn wel verschillende inzichten over te geven. Econoom en adviseur Autoriteit Consument & Markt (ACM) Marcel Canoy en Ronald Dekker, arbeidseconoom bij onderzoeksinstituut Reflect, leggen uit.

Het Vertrouwensexperiment
Hoe gedraag je je wanneer je minder achter de broek wordt aangezeten? In Tilburg en andere steden zijn recentelijk experimenten opgestart die doen denken aan het basisinkomen. Zo ervaart een aantal bijstandsgerechtigden in Tilburg een regelluwe bijstand. Toelichting volgt van initiatiefnemer Ralf Embrechts, directeur van de Maatschappelijke Ontwikkelings Maatschappij (MOM).

De avond wordt geleid door Nathan de Groot en vindt plaats in muziekpodium Paradox, Telegraafstraat 62 Tilburg, aanvang 20.00 uur. Entree 3 euro, en voor studenten gratis op vertoon van collegekaart. Vol is vol, reserveren is mogelijk via de website van Paradox. Hartslagcafé is een initiatief van het Academic Forum van Tilburg University. Meer informatie is verkrijgbaar via www.hartslagcafe.nl.

 

|Doorsturen