Uit

Henk Eikenaar opent nieuwe expositie op De Grens

Door Petra Jansen

BAARLE-NASSAU - Kunstenaar Henk Eikenaar exposeert vanaf 11 mei veel nieuw werk in zijn kapelatelier op De Grens. Daar waar ooit de paters knielden, hangen nu kleurrijke schilderijen met namen als ‘De zee geeft schaamteloos haar roze geheimen prijs’.

Wie voor de eerste keer door de grote tuin via de glazen deur het kapelatelier binnenstapt wordt verrast door de omvang van de ruimte en het vele daglicht dat er binnenvalt. Henk Eikenaar sjouwt heen en weer met schilderijen. Hij hangt er eentje op. Past het bij de schilderijen die er al hangen of ‘botst’ het? "Een expositie inrichten is een flinke klus waar ik wel twee weken mee bezig ben”, zegt Eikenaar. "Dat moet heel zorgvuldige gebeuren. Alles moet perfect zijn.”

Muurpartituur

De inmiddels 73-jarige kunstenaar uit Riel weet waarover hij spreekt. Talloze exposities richtte hij al in. Er hangt inmiddels werk van hem op tal van plaatsen in Nederland, België, Spanje, Duitsland en Amerika. Dichterbij huis: in Westpoint hangen twee monumentale doeken, evenals in De Havenmeester. Kunstwerken van zijn hand staan onder andere in Goirle, Baarle-Nassau en Diessen. En dan is er natuurlijk de Muurpartituur aan de Baroniebaan in Tilburg. Leuk om te vermelden, zegt Eikenaar: "De muur verschijnt binnenkort als pictogram van het Tilburgse lettertype TilburgsAns.”

Kapelatelier

Maar terug naar het letterlijk op de grens gelegen kapelatelier, vier kilometer vanaf het centrum van Baarle-Nassau in de richting van Turnhout. Daar exposeert Eikenaar vanaf 11 mei een maand lang nieuwe werken die hij afgelopen jaren maakte. "Het is een bijzondere plek om te komen, een plek die inspireert. Zoals ik me bij mijn werk laat inspireren door muziek, poëzie en de natuur. Ik wandel iedere dag op de Regte Heide. En het is het kunstwerk zelf dat me inspiratie geeft.” Dat vraagt om uitleg. Eikenaar denkt er even over na. "Een nieuw doek is een wit vlak. Ik probeer mijn hoofd zo leeg mogelijk te maken voordat ik aan het avontuur begin. Gaandeweg komen er gedachten en beelden en ga ik schilderen. De ene kleur of lijn lokt de volgende uit. Het is een gecompliceerde wisselwerking die leidt tot een boeiend schilderij. En uiteindelijk bestaat het volgens mij bij de gratie van diegene die er naar kijkt.”

‘Diegenen’ nodigt Eikenaar uit om komende maand eens te komen kijken. "Het Bels Lijntje af fietsen en je bent er”, lacht hij. Nieuw bij de expositie is de Kunstuitleen, die de mogelijkheid biedt om schilderijen te huren. "Het is een aantrekkelijke manier om meer mensen de gelegenheid te geven om kunst in huis te halen.”

Informatie

De opening van de tentoonstelling is op zaterdag 11 mei van 15.00 tot 17.00 uur. Andere openingsdagen zijn 12 - 17 - 18 - 19 - 24 - 25 - 26 - 31 mei en 1 juni van 11.00 tot 17.00 uur. Het kapelatelier is gelegen op Woonpark De Grens 25a, Baarle-Nassau. Te bereiken vanuit centrum Baarle-Nassau richting Turnhout. Na ongeveer 4 km aan de linkerkant een zwarte schuur, witte boerenwoning en op de hoek een oranje brievenbus. Hier linksaf.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld