Uit

Herinneringen aan Noorderligt

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op zondag 25 oktober 1998 speelde Lemmy Kilmister met zijn band Motörhead de laatste muzikale noten in het Tilburgse Noorderligt. Vrijdag 13 november 1998 speelde Vengeance de eerste show in 013 Poppodium Tilburg. Twee decennia later is het tijd om de koppen bij elkaar te steken, de glazen te heffen, herinneringen op te halen, maar ook nieuwe herinneringen te creëren met optredens van Ana Barreto en de Americana band Grammylou. Uiteraard zal in Paradox ook worden stilgestaan bij Willem Vreeburg, mede-oprichter van Noorderligt, die vorig jaar op 11 november overleed.

De in Lissabon geboren zangeres en liedjesschrijfster Ana Barreto is alweer een paar jaar in Nederland na zeven jaar in Bahia in Brazilië gewoond en gewerkt te hebben. Haar muzikale stijl is jazzy bossa nova, samba, fado en Braziliaanse dance. Elk gezongen en soms zelfgeschreven lied is een (reis)verhaal. Elke verhaal is een wereld en muziek is de taal. In de herfst komt het debuutalbum van Ana uit, met zelfgeschreven nummers. Ter ere van Willem Vreeburg heeft Ana een speciaal lied geschreven dat ze ten gehore zal brengen.

Een nog onbekend pareltje in de Nederlandse Americana scene is de Tilburgse band Grammylou. Als je liefhebber bent van Gram Parsons, Emmylou Harris, Robert Plant & Allison Krauss, Johnny Cash en The Rolling Stones, dan zit je op 10 november goed bij hun concert.

Gitaarspelers Ralph Schraven en Monica Knaapen vonden elkaar in hun gezamenlijke voorliefde voor alt-country en Americana. Monica speelde eerder in Blackberry Blossom, waarmee ze luisterliedjes in het folk/Americana genre ten gehore bracht, terwijl rootsrocker Ralph de grotere podia betrad als leadgitarist in zijn band Mufkin Tass. In Grammylou komen beide sporen samen en nemen ze je mee op een roadtrip door het soms dorre, dan weer vruchtbare Amerikaanse landschap.

Noorderligt NU 2018–20 years AgoGo… staat op zaterdag 10 november in Paradox, Telegraafstraat 62 in Tilburg. Aanvang om 20.30 uur. Entree: €5. Kaarten zijn te koop via www.paradoxtilburg.nl of aan de kassa van Paradox.

|Doorsturen