Uit

HZT slaat handen ineen met Cinecitta, Paradox en Dear Future

Door Peter van Oirschot

TILBURG - In opmaat naar de première van Conversations (at the end of the world) op 19 september organiseert Het Zuidelijk Toneel met drie partners drie avonden film, muziek, literatuur en debat. Kom kijken naar de film The World's End, kom luisteren naar De Kift en Anton Dautzenberg e.a. en praat mee over de rol van de kunstenaar.

Conversations (at the end of the world) bespreekt 'het einde' en stelt de vraag waar je het nog over hebt, als je weet dat het einde nabij is. Als tegenhanger wordt The World's End gepresenteerd, een film die eenzelfde thematiek vanuit een volledig andere context presenteert. The World's End van regisseur Edgar Wright gaat over een groep oude vrienden die jaren na hun vertrek terugkeren naar hun geboorteplaats. Eenmaal daar besluiten ze de kroegentocht die ze nooit hebben kunnen afmaken alsnog te doen. Naarmate de avond vordert ontdekken ze echter dat alles veranderd is. Niet alleen is hun vriendschap enigszins verwaterd, ook in de stad is er iets vreemds aan de hand. Gaandeweg komen de vrienden erachter dat ze midden in buitenaards complot om de wereld te vernietigen zijn beland. De apocalyptische sciencefiction comedy bespreekt op een cartooneske en absurde manier de invloed van de technologische vooruitgang op het menselijk leven en de gevolgen daarvan.

Een van de grootste inspiratiebronnen voor Conversations is de Russische absurdistische schrijver Daniil Charms. In korte, puntige teksten vol willekeurige en onverwachte wendingen, ontdaan van iedere vorm van logica, en met een flinke scheut zwarte humor, beschreef hij het leven in stalinistisch Rusland. Charms leed zwaar onder de Sovjet-censuur en het werd hem verboden zijn werk te publiceren. Na de val van het communisme werd het oeuvre van Charms echter door velen herontdekt, en inmiddels geldt hij als een van Rusland's belangrijkste auteurs en is zijn werk van grote invloed op makers overal ter wereld.

Ook de vermaarde Nederlandstalige fanfare-punkers van De Kift kwamen in aanraking met het werk van Charms. Al in 2004 schreven zij het album vier-voor-vier, een opera gebaseerd op Charm's toneelstuk Elizaveta Bam. Later schreef De Kift nog een aantal adaptaties van Charms' werk en in Paradox zullen zij dan ook alleen 'Charms-nummers' spelen. Daarnaast zullen auteurs met een 'absurdistisch randje' acte de présence geven: Anton Dautzenberg, schrijver uit Tilburg-Noord, leest voor uit eigen werk, Marc van der Holst speelt met zijn band The Avonden en zal daarnaast uit eigen werk voorlezen en BT'er (bekende Tilburger) Joost Heijthuijsen draagt een stuk voor uit zijn nog niet uitgekomen debuutroman.

Met de voorstelling Conversations (at the end of the world) als aanleiding, praten theatermakers, acteurs, musici en het publiek over de rol van kunstenaars bij Social Innovation. Kunst en innovatie zijn eigenlijk één, maar klopt dat nog steeds? En wordt die rol door anderen ook zo gezien? De talkshow wordt geleid door Paul Cornelissen, Manager Programmering & Events bij Theaters Tilburg. Deelnemers zijn in elk geval acteurs en betrokkenen bij de voorstelling Conversations (at the end of the world).

The World's End is te zien op 8 september om 19.30 uur in Cinecitta. Kaarten kosten ¿ 9,50 en zijn te koop via www.cinecitta.nl De avond in Paradox met De Kift, Anton Dautzenberg, The Avonden, Marc van der Holst en Joost Heijthuijsen is op 13 september om 20.00 uur. Kaarten kosten ¿ 5,00 en zijn te koop aan de deur. Het debat op showcase festival Dear Future is op 24 september om 15.30 uur in Club Smederij. Entree is gratis, aanmelding is gewenst via www.dear-future.nl De première van Conversations (at the end of the world) tenslotte is op 19 september om 20.15 in Theaters Tilburg.

|Doorsturen