Uit

Lichtkunstwerk op dak Theaters Tilburg

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Een oplettende voorbijganger is het misschien al opgevallen: op het dak van de Audaxzaal van Theaters Tilburg staat een lichtkunstwerk. Het werk heet Je Moet Niet en is bedacht, ontworpen en uitgevoerd door Lucas De Man, Pascal Leboucq, Stichting Nieuwe Helden en de Verkadefabriek. Het kunstwerk is ontstaan als afscheidscadeau van De Man aan 's-Hertogenbosch, waar hij de afgelopen 4 jaar actief was als stadskunstenaar. De Man is daarnaast ook bekend als presentator van Kunstuur, lid van de artistieke raad van Het Zuidelijk Toneel en maker van voorstellingen met sociale en maatschappelijke onderwerpen.

Het lichtkunstwerk gaat over de publieke ruimte als een plek van ontmoeting. Een plek waar mensen niet meer moeten, maar juist mogen. Volgens De Man en Stichting Nieuwe Helden is dit een belangrijk thema in de hedendaagse maatschappij, waar verplichtingen zich continue opstapelen en iedereen zich daarnaast ook bezig houdt met allerlei wereldproblematiek. Dan zijn plekken en momenten van ontmoeting belangrijk worden in het dagelijkse leven.

Het kunstwerk is oorspronkelijk in het geheim gemaakt en neergezet in 's-Hertogenbosch. Zelfs de gemeente wist van niets. Nu gaat het lichtkunstwerk op tour langs verschillende steden in België en Nederland. Momenteel is het dus te bewonderen in Tilburg, op het dak van de Audaxzaal van Theaters Tilburg.

|Doorsturen