Uit

‘Melting Pot’ in etalage SEA Foundation

Door Peter van Oirschot

TILBURG - SEA Foundation presenteert van 7 juli tot en met 23 augustus de tentoonstelling ‘Melting Pot van de kunstenaar Muhcine Ennou.

Muhcine Ennou

Deze expositie is volledig gewijd aan de fotoreeks waarin hij de subtiliteiten van het dagelijks leven in zijn thuisland Marokko verkent. Ennou ziet Marokko als een complex land met meerdere, constant verschuivende identiteiten. In zijn artistieke praktijk spelen zijn interesse in sociologie en etnografie een belangrijke rol tijdens het vastleggen van deze socio-culturele nuances. Door lange periodes rond te reizen in Marokko en tussendoor voor korte tijd terug te keren naar Nederland, experimenteerde hij met andere levenswijzen, maar behield tegelijkertijd voldoende afstand om beelden te maken tussen de verschillen van culturen en identiteiten in zijn thuisland Marokko.

De geschiedenis van Marokko wordt volgens hem gekenmerkt door een constante strijd tussen de eeuwenoude tradities en moderniteit. Deze opmerkelijke botsing tussen de verschillende culturele identiteiten speelt Marokko al meer dan 4000 jaar parten en in het hedendaagse Marokko is dit nog steeds sterk aanwezig. Bij SEA Foundation laat Muhcine Ennou een greep uit de fotoreeks Melting Pot zien. Voor bezoekers is de tentoonstelling elke dag 24 uur te zien in de etalage aan de Tivolistraat 22.

Passie

Muhcine Ennou’s fascinatie voor fotografie ontstond opmerkelijk genoeg in eerste instantie vanuit pragmatisme. Als kind haatte Muhcine het namelijk om op de verplichte familiefoto’s gefotografeerd te worden. Om hieraan te ontsnappen stelde hij als compromis voor dat hij de familiefoto’s voortaan wel zou maken. Jaren later, toen hij voornamelijk werkte met design en architectuur, gaf zijn oom hem een camera als tijdverdrijf. Dit bleek achteraf een cruciaal punt in zijn carrière, aangezien dit ertoe leidde dat hij vanaf dat moment altijd een camera met zich meebracht. Gaandeweg ontwikkelde deze gewoonte zich tot een passie voor fotografie, waardoor dit medium tot op heden een belangrijk middel is voor Ennou’s artistieke expressie.

“Fotografie was vroeger voor mij een vorm van escapisme om te ontkomen aan alles om me heen. Ik maakte foto’s tijdens mijn lunch toen ik werkte als grafisch ontwerper. En elke dag voelde ik meer drang om foto’s te maken. Ik raakte gefascineerd door fotografie. Foto’s zijn voor mij een veelsoortige, gelaagde expressie van wat een mens kan zien, gelijktijdig samengevoegd tot een combinatie van alle negatieve en positieve specerijen van het alledaagse. Het zijn verhalen, vastgelegd en verteld in korte momenten.”

Melting Pot

Met deze focus op etnografie en sociologie brengt Muhcine Ennou het grootste gedeelte van zijn artistieke loopbaan al reizend tussen de verschillende socio-culturele discoursen door. Zijn foto’s uit de serie Melting Pot zijn het resultaat van een project dat hem enkele jaren heeft gekost. Door afwisselend rond te reizen in Marokko en steeds terug te keren naar Nederland, experimenteerde hij enerzijds met anders leven, maar behield tegelijkertijd voldoende afstand om een cognitieve juxtapositie van verschillende culturen mogelijk te maken, en zo het noodzakelijke referentiekader te verwerven om dichter bij een begrip van een samenleving te komen.

Meer informatie: www.seafoundation.eu

|Doorsturen