Lezersacties

Met je smartphone in de concertzaal


TILBURG - Op vrijdag 13 april speelt philharmonie zuidnederland, onder leiding van dirigent Stefan Blunier, de Vierde symfonie van de Deense componist Carl Nielsenin in Concertzaal Tilburg. Aanvang om 20.30 uur.

Kaj van Geel

Het gaat om een dramatische symfonie die is gecomponeerd tijdens de Eerste Wereldoorlog. Een symfonie ook met een verhaal, dat je deze vrijdagavond zelfs tijdens het concert kunt volgen op je smartphone via Wolfgang.

Wolfgang is een app voor klassieke muziek. Terwijl de musici spelen, vertelt Wolfgang wat je -precies op dat moment- hoort in de muziek. De philharmonie zuidnederland heeft aan de wieg gestaan van de ontwikkeling van deze app. Met Wolfgang begrijp en beleef je klassieke muziek als nooit tevoren.

Dramatiek ten top

De dramatische Vierde symfonie van Nielsen ontstond tijdens de Eerste Wereldoorlog. Hoewel Denemarken niet al te veel last van de oorlog had, raakte het Nielsen enorm. Of de strijd die spreekt uit de twee duellerende pauken in het laatste deel staan voor het oorlogsgeweld of voor de echtscheidingsstrijd die Nielsen met zijn echtgenote voerde, de beeldhouwster Anne Marie Brodersen, heeft Nielsen helaas nooit opgehelderd. Zou de Wolfgang App dit mysterie wel kunnen ontrafelen?

Avond vol strijd

Philharmonie zuidnederland zet het werk van Nielsen met dirigent Stefan Blunier in perspectief door het te combineren met twee juwelen uit de negentiende eeuwse romantiek: Mendelssohns Hebriden Ouverture en het Celloconcert van Robert Schumann. Solist is de Deense cellogrootheid Andreas Brantelid. Schumanns Celloconcert is net als Nielsens symfonie vol van strijd, al was dat vooral een innerlijke. Desondanks klinkt het in handen van een groot cellist als de Deense Andreas Brantelid als 'een van de mooiste romantische celloconcerten'. Mendelssohns Hebriden Ouverture, zijn verklanking van de natuurlijke akoestiek van de Schotse zeegrot Fingal's Cave, is daarbij een prachtige opmaat en een mooi voorbeeld van een strijd der elementen.

Een gevecht tussen pauken, een innerlijke strijd en de strijd der elementen. Strijd vormt de rode draad in dit concert. Met alleen maar winnaars: de luisteraar die wordt getrakteerd op fantastische muziek en musici.

Lezersactie

Wil je philharmonie zuidnederland en Wolfgang zelf beleven? Mail en win! De philharmonie zuidnederland verloot in samenwerking met de Tilburgse Koerier 5 x 2 gratis concertkaarten. Het enige dat je daarvoor moet doen is uiterlijk dinsdag 10 april een e-mail sturen naar het adres win@philharmoniezuidnederland.nl. Zet in het onderwerp 'Muzikale strijd' en vergeet niet je naam en e-mailadres te vermelden. Alle inzenders ontvangen een bericht van philharmonie zuidnederland.

|Doorsturen