Uit

Naar De Pont en het TextielMuseum met één kaartje

Door Petra Jansen

TILBURG - Tijdens de schoolvakantie, van zaterdag 6 juli tm zondag 1 september, kunnen bezoekers met één kaartje zowel De Pont als het TextielMuseum bezoeken.

Josefina Eikenaar

Het toegangsbewijs voor het ene museum is op dezelfde dag geldig in het andere museum. Een unieke gelegenheid om de tentoonstellingen in beide Tilburgse musea te bekijken.

In De Pont is op dit moment een expositie te zien van de wereldberoemde Belgische schilder Luc Tuymans. De tentoonstelling is nog maar net geopend en krijgt al lovende recensies. De Pont museum was het eerste Nederlandse museum dat Tuymans in 1995 toonde en nu keert de schilder terug naar Tilburg met The Return, een groot overzicht van zijn werk. De tentoonstelling omvat een vijftigtal schilderijen uit de periode 1975 tot nu, waaronder een aantal recente werken die niet eerder te zien waren. Tot 1 september toont De Pont museum voor het eerst in Nederland een groot overzicht van het werk van de Britse fotograaf John Riddy. Sinds begin jaren negentig werkt Riddy in series, eerst in zwartwit, later ook in kleur. Karakteristiek voor zijn foto’s is de verstilling. Levende wezens zijn slechts sporadisch te zien – stad en platteland zijn gedompeld in een roerloze rust. Al zijn belangrijke series zijn nu in De Pont te zien.

Textielmuseum

Deze zomer kunnen bezoekers in het TextielMuseum een duik nemen in de wereld van het Bauhaus weefatelier. In de tentoonstelling Bauhaus& | Modern textiel in Nederland ontdek je een rijkdom aan kleur- en materiaalexperimenten. De expositie toont de prachtige eindproducten van Bauhausvrouwen van het eerste uur. Vier hedendaagse kunstenaars maakten geïnspireerd op het Bauhaus nieuw werk in de professionele werkplaats van het museum, het TextielLab.

In de tentoonstelling kunnen bezoekers ook zelf aan de slag met de weefprincipes van het Bauhaus. Met een interactieve weefapplicatie maak je je eigen digitale textielontwerp. Kies kleuren, materialen en bindingen en dompel je onder in je eigen Bauhaus weefpatroon. Meer informatie op www.depont.nl en www.textielmuseum.nl.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld