Uit

NDT presenteert Schubert

Door Peter van Oirschot

TILBURG - In de eerste NDT 2 voorstelling van seizoen 2017-2018 presenteert Nederlands Dans Theater drie werken op één avond, waarbij de muziek van Franz Schubert een dominante factor is.

Rahi Rezvani

Naast de poëtische duetten in One on One (2015) van Johan Inger en het energieke teamwerk in Alexander Ekmans Cacti (2010), presenteert NDT een wereldpremière van NDT's associate choreographer Marco Goecke. Alle muziek in Schubert wordt live begeleid door Het Balletorkest.

Cacti, door zelfbekroonde 'ritmefreak' Alexander Ekman, daagt het publiek op humoristisch wijze uit om moderne dans te bevragen als een elitaire kunstvorm. In dit werk gebruikte de choreograaf voor het eerst klassieke muziek; een nieuwe arrangement van Schuberts Der Tod und das Mädchen, waarin de dansers de instrumenten van het orkest vormen.

One on One van Johan Inger onderzoekt de fases in een romantische relatie; twee geliefdes die elkaar ontdekken, wat ze samenbrengt en de mogelijke ondergang wanneer die schijnbare eenheid is gebarsten. Inger koos ervoor om het stuk op Franz Schuberts Impromptus en 21ste Sonata te maken. Deze scores worden beschouwd als de laatste meesterwerken van de componist. Met One on One verdiende Inger de prestigieuze 2016 Benois de la Danse award.

Tot slot creëert Marco Goecke een nieuw stuk voor de jonge NDT 2 dansers. Met zijn bijzondere, spastische bewegingsstaal is Goecke een van de meest gewilde choreografen ter wereld.

Deze voorstelling is op dinsdag 12 december om 20.15 uur te zien in de schouwburg van Theaters Tilburg.

 

Meer informatie: www.ndt.nl en www.theaterstilburg.nl

|Doorsturen