Uit

Open avond bij Het Zuidelijk Toneel

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Het Brabantse toneelgezelschap Het Zuidelijk Toneel (HZT), gevestigd aan de Ringbaan Oost 8 in Tilburg, opent op woensdag 12 april zijn deuren voor alle belangstellenden.

Aanleiding hiervoor is de recente oplevering van twee nieuwe repetitieruimtes en de uitbreiding van het kostuumatelier. Maar misschien wel de belangrijkste reden: HZT ontmoet bezoekers heel graag ook eens persoonlijk onder het genot van een drankje en een leuk gesprek. Deze avond presenteert het gezelschap zijn nieuwe plannen voor komend theaterseizoen en biedt het een kijkje in de keuken.

Het Zuidelijk Toneel heeft zijn eigen grote collectie (theater)kostuums onlangs uitgebreid met de collectie van De Kostuumzolder in Hilvarenbeek. Hierdoor ontstaat de grootste kledingverhuur in het Zuiden van Nederland. De kostuums van Het Zuidelijk Toneel en zijn voorgangers (onder meer Globe en ZT Hollandia) beslaan een periode van zestig jaar. Met de overname verdriedubbelde de hoeveelheid (theater)kostuums, themakleding, historische kleding vanaf de middeleeuwen, feestkleding, maar ook hoeden, pruiken, schoenen en maskers. De rekken, dozen en kratten met kleding, hoeden, pruiken en schoenen zijn inmiddels uitgepakt, alles hangt op maat, op thema en kleur bij kleur. En bijna alles is te huur, ook voor particulieren.

Woensdagavond verzorgt Het Zuidelijk Toneel naast rondleidingen in het gebouw ook een serie presentaties van nieuwe voorstellingen, die komend theaterseizoen in het theater te zien zijn. Zo komen onder meer Marx, The Crow only knows where the children go, King Lear en Zeventien aan bod. De deuren zijn geopend van 19.00 tot circa 22.30 uur. Het programma is doorlopend wat als voordeel heeft dat men op ieder gewenst moment kan aanhaken.

De entree is gratis. Aanmelding vooraf is fijn en mogelijk via een e-mail aan communicatie@hzt.nl Parkeren is gratis aan de achterzijde van het gebouw (Lovense Kanaaldijk 63).

|Doorsturen