Uit

College adaptatie in Theaters Tilburg

Door Petra Jansen

TILBURG — Op woensdag 15 maart om 20.00 uur organiseren de Bibliotheek Midden-Brabant en Theaters Tilburg een theatercollege.

Het vertrekpunt van dit college in Theaters Tilburg is de voorstelling Hedda Gabler van Toneelgroep Utrecht, eveneens te zien in dit theater. Het onderwerp van het college is adaptatie. Er wordt bijvoorbeeld ingegaan op hoe je een toneelstuk uit de negentiende eeuw bewerkt tot een voorstelling die het publiek van nu aanspreekt. Adaptatie wordt ook wel omschreven als 'de aanpassing of bewerking van een literair werk om het geschikt te maken voor een ander medium of ander publiek dan waarvoor het oorspronkelijk bedoeld is'. Het college wordt gegeven door dr. Helleke van den Braber (Radboud Universiteit) en Joris van der Meer (dramaturg, Toneelgroep Utrecht). Zij houdt zich als wetenschapper bezig met de culturele uitwisseling tussen literatuur en theater, hij slaat een brug tussen die twee in de praktijk.

Het college wordt gekoppeld aan de voorstelling Hedda Gabler. Dit meesterwerk van Hendrik Ibsen is meer dan honderd jaar oud, maar in handen van regisseur Thibaud Delpeut wordt het een angstaanjagend scherp portret van de gevangenis van maakbaarheid in onze tijd. Hoe bewerk je zo'n stuk? Een theatercollege voor de doorvragers, de doordenkers én de doorkijkers. De toegang tot het theatercollege is gratis, maar vanwege de beperkte capaciteit is reserveren gewenst. Voor meer informatie over het college en/of aanmelden zie www.theaterstilburg.nl.

|Doorsturen