Uit

Mount Fuji centraal in nieuwe expositie De Pont

Door Petra Jansen

TILBURG - De Indonesische kunstenares Fiona Tan zet in haar expositie 'Ascent' in De Pont, vanaf 11 februari, Mount Fuji centraal.

Fiona Tan (Indonesië, 1966) is een goede bekende van museum De Pont, waar ze in 2003 haar eerste grote tentoonstelling in Nederland kreeg en ook ruim vertegenwoordigd is in de collectie. Voor haar tweede tentoonstelling in Tilburg wordt de onlangs geopende nieuwe vleugel van het museum omgetoverd tot een heuse bioscoopzaal. Hier is de lange film Ascent te zien die Tan maakte in opdracht van het Izu Photo Museum in Shizuoka, Japan. De film werd een paar maanden geleden op het London Filmfestival gepresenteerd en wordt binnenkort in op het Internationaal Filmfestival van Rotterdam (IFFR) getoond.

 Ascent is samengesteld als een montage van meer dan 4000 foto's van de berg Fuji die werden aangeleverd door het publiek of geselecteerd uit de collectie van het Izu Photo Museum. Ascent is een bespiegeling over deze voor de Japanners zo bijzondere berg, maar ook een studie van de beeldcultuur en een eerbetoon aan de geschiedenis van zowel fotografie als film. Tan combineerde de beelden met een fictief verhaal, waarmee de grens tussen stilstaand en bewegend beeld wordt verlegd en zij een uniek gebied blootlegt waar fotografie en film elkaar ontmoeten en een verbinding aangaan. Behalve de film omvat de tentoonstelling in De Pont ook twee andere video-installaties. The Changeling (2006) en Depot (2015) balanceren eveneens op de grens tussen stilstaande en bewegende beelden. Ook is er een ruime keuze uit de voor Ascent gebruikte foto's te zien. De opening vindt plaats op zaterdag 11 februari, om 15.00 uur. De expositie is te zien tot en met 11 juni. Meer informatie: www.depont.nl.

 

|Doorsturen