Uit

Een muzikale theatervoorstelling voor jong en oud, dus ook voor scholieren

Prometheus

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

Het spannende verhaal van de held Prometheus uit de Griekse mythologie wordt op de planken gebracht door drie acteurs, die de toeschouwer met hun unieke maskers en handgemaakte poppenfiguren verplaatsen naar de wondere wereld van de Oude Grieken, ondersteund door de melodieuze muziek van Ludwig van Beethoven.

Beethovens eerste echt grote compositie 'Die Geschöpfe des Prometheus' wordt helaas zelden uitgevoerd. Voor Symfonisch Collectief Breda was dat een reden dit werk weer op te pakken, een selectie eruit te maken en de prachtige muziek in een nieuwe vorm te verweven met een verhaal, dat de lijn van de mythe volgt, maar met een hedendaagse draai! Zo ontstond een gelaagd en nieuw kunstwerk. Deze creatie is dan ook een Nederlandse première!

De drie acteurs vertolken op originele wijze de aloude mythe over het ontstaan van de mens. Hoe Prometheus de mens schiep uit klei en hoe hij, ten koste van zichzelf, het vuur uit de hemel stal om het aan de mens te schenken. Het vuur is immers de sleutel tot de ontwikkeling van onze cultuur, al zijn we dat door onze techniek vergeten! Ook komt de Doos van Pandora voorbij, leidend tot droevige klanken uit de harp, maar niet voor lang !
In het verhaal laten de spelers zien waarom de wereld gevuld is met goed en kwaad. Het is ook een verhaal over creativiteit en vernuft, over het denken buiten de gebaande paden, over kwaliteit tegenover kwantiteit en over diepgang tegenover oppervlakkigheid.
Door de geraffineerde gelaagdheid van muziek, live video van het creëren van de mens en door theater in de hele ruimte, is het ook spannend en zeer aantrekkelijk voor de jeugd. Dus scholieren: opgelet ! Kortom een concert voor jong en oud.
Orkest : Symfonisch Collectief Breda olv Geert Schrijvers
Spelers : Menno Boerdam - Levien Reedijk - Maarten van der Velden

Zondag 8 oktober om 14.00 uur herhaling in Hilvaria Studio's in Hilvarenbeek.
toegang € 15, voor jeugd € 5

|Doorsturen