Uit

Terugkeer van het Paradijs

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Wat is jouw favoriete zonde? Die vraag staat centraal in de muzikale roadmovie van Tilburgse filmmakers Carine van Vugt en Jeroen Neus in De NWE Vorst, Willem II-straat 49 in Tilburg. Zij lieten zich inspireren door Jeroen Bosch en het schilderij 'De tuin der lusten'. Ze volgden een groep kunstenaars op weg naar Madrid, naar de plek waar het schilderij al bijna tachtig jaar hangt in het Prado museum. Op vrijdag 24 februari vertoont Pop Up Cinema deze bijzondere roadmovie, met live muziek in het voorprogramma en afsluitend een interview met de filmmakers. Aanvang om 20.00 uur.

De film is niet alleen een verslag van de reis maar ook een zoektocht naar de verschillende opvattingen over het paradijs en de zonden. Een spoor van antwoorden vormt zich tijdens onverwachte ontmoetingen met passanten die vertellen over hun favoriete zonde en het waarom. De film is gemonteerd als een drieluik, net als het schilderij en volgt de muzikanten van Calefax, Cappella Pratensis en de New Royal Flaminga Band uit Tilburg. Ook zien we de wonderlijke schepsels van de Tilburgse kunstenaar Sjon Brands, gemaakt van afvalmateriaal en veren. Zij reizen in een indrukwekkende hoeveelheid houten kisten, mee door Europa.

Voorafgaand aan de documentaire is er een muzikale introductie verzorgd door Mete Erker en Jan Wirken. Zij zijn twee musici van het ensemble New Royal Flaminga Band, dat tijdens de reis prominent aanwezig was. Ze spelen een aantal thema's van componist en pianist Martin Fondse, die je later in de documentaire weer terug hoort. Met de nodige improvisaties.

Deze film is onderdeel van project Bosch y Bosco, een cultureel uitwisselingsprogramma dat de reis heeft gevolgd, die het drieluik van Jeroen Bosch ooit heeft afgelegd.

|Doorsturen