Uit

Tilt kondigt nieuwe namen aan voor festivalzaterdag

Door Peter van Oirschot

TILBURG — Herman Brusselmans, Menno Wigman #DE16VAN, Martin Beversluis, Tjitske Jansen, Marieke Rijneveld, Carmien Michels, Jeroen Thijssen en Betonfraktion, De Baron, Zwart Licht en DJ St. Paul treden op tijdens de festivalzaterdag van Tilt 2017 in Theater De NWE Vorst.

Het meerdaagse literatuurfestival, van 29 maart tot en met 1 april in het theater aan de Tilburgse Willem II-straat, brengt taal tot leven met spannende cross-overs op het gebied van literatuur, theater, beeld en muziek.

Herman Brusselmans (1957) is een van de meest controversiële schrijvers van Vlaanderen. Hij trekt een breed publiek, schrijft zich suf en is een performer die houdt van niet alledaagse dingen. Daarom presenteert hij de Herman Brusselmans Revue op Tilt. Drie kunstenaars spelen een passage uit zijn werk. Literatuur over drank, seks en verveling, maar dan vertaald in dans, muziek en toneel. Op geheel eigen wijze voorziet Brusselmans de passages van commentaar.

Menno Wigman (1966) debuteerde als dichter op zijn achttiende. Hij schreef bundels, gaf een literair eenmanstijdschrift uit, drumde in een punkband en grossierde in bizarre pseudoniemen. Inmiddels is hij van de gevestigde orde: Jan Campertprijs, talloze publicaties, volop vertaald, Stadsdichter van Amsterdam. En nu komt hij naar Tilt voor een voordacht en interview.

Op Tilt is het eerste live-event van de online serie #DE16VAN te zien; een concept van rapper Akwasi op het YouTube kanaal van zijn eigen label 'Neerlands Dope'. #DE16VAN is een wekelijkse serie waar muzikanten, mensen vanuit het theater en creatievelingen 16 zinnen voor de mic spitten, zeggen of zingen.

Het is een traditie op Tilt: Martin Beversluis (1972), Stadsdichter van Tilburg, die zijn eigen programma samenstelt. Met deze editie: Tjitske Jansen (1971) met haar succesvolle mix van poëzie, proza en theater, Marieke Rijneveld (1991) winnares van de C. Buddingh'-prijs voor beste poëziedebuut en —volgens De Volkskrant— hét literaire talent van 2016. En Carmien Michels (1990) komt, Vlaams woordkunstenares en regerend Nederlands Kampioen Poetry Slam.

Muziek komt van historicus, schrijver en journalist Jeroen Thijssen met de band Betonfraktion. Nederlandstalige Rock-Extravaganza De Baron brengt verhalen over reizen, heimwee en over De Baron. De hiphopgroep Zwart Licht (met frontman Akwasi, ook bekend van zijn label Neerlands Dope en als gastheer bij De Wereld Draait Door) komt, versterkt door bliksemsnelle Nederrap. DJ St. Paul, vaste prik op Tilt, sluit de avond af met een set vol pop, soul, indie, hiphop, electronica en rock 'n roll.

Eerder werd al bekend dat writer in residence Yves Petry, Astrid Roemer, De Optimist, Talent op Tilt en Dimitri Verhulst deel uitmaken van het festivalprogramma.

|Doorsturen