Uit

Requiemconcert Ad Parnassum in Abdij van O.L.V. van Koningshoeven

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Wat tien jaar geleden begon als een goed concept, is uitgegroeid tot een succesvolle concertserie: het Requiem in Koningshoeven.

Op de eerste zondag van november, rond Allerzielen, verzorgt Kamerkoor Ad Parnassum uit Tilburg dit bijzondere requiemconcert. Allerzielen is van oudsher het moment waarop we dierbare overledenen herdenken. In de serene omgeving van de Abdij van O.L.V. van Koningshoeven brengt het koor muziek die troost en hoop biedt.

Traditiegetrouw wordt tijdens het Requiem in Koningshoeven een oud, klassiek requiem gecombineerd met een nieuwe compositie. In dit jubileumjaar brengt het koor een programma, dat om meerdere redenen bijzonder te noemen is. Het klassieke requiem waar dit jaar voor gekozen is, is het Requiem van Mozart, één van de meesterwerken van de koormuziek.

Daarnaast zingt het koor op 4 november de Peace Cantata van de Belgische Kris Oelbrandt, zelf monnik in Koningshoeven. De keuze is op dit stuk gevallen, omdat het concert dit jaar precies één week voor de herdenking van het einde van de Eerste Wereldoorlog valt. Deze nieuwe compositie staat stil bij het leed en de vele verliezen die deze oorlog heeft veroorzaakt. Toch kiest Oelbrandt er uitdrukkelijk voor om een positief perspectief te verbinden aan zijn werk, vandaar dat hij in de titel van het stuk aan de vrede refereert.

Het derde stuk dat ten gehore gebracht wordt, is Welle of Mercy: een stuk van de Tilburgse stadscomponist Anthony Fiumara. De compositie vertelt het verhaal van een jongetje dat op weg naar huis vermoord wordt. Als zijn moeder hem vervolgens op straat vindt, begint het jongetje te zingen en noemt hij Maria de bron van genade, de Welle of Mercy.

Kaarten voor het concert zijn te koop via website www.kamerkooradparnassum.nl

Lezersactie

De initiatiefnemers stellen 3 x 2 vrijkaarten beschikbaar voor lezers van de Tilburgse Koerier. Om hiervoor in aanmerking te komen dient het juiste antwoord te worden gegeven op de volgende vraag:

Hoe heet de laatste cd van Kamerkoor Ad Parnassum?

Stuur uw oplossing vóór zaterdag 20 oktober per e-mail naar lezers@tilburgsekoerier.nl Uit alle juiste oplossingen worden drie winnaars getrokken. Zij ontvangen hierover persoonlijk bericht.

|Doorsturen