In Beeld

Roze Maandag start met Meet-Up in de LocHal

Door een lezer

TILBURG - De maandag van de Tilburgse kermis staat al decennia bekend als Roze Maandag, dit jaar valt deze dag op 22 juli. Tot die tijd is er in de LocHal al van alles rondom het feest over acceptatie en diversiteit te beleven.

In samenwerking met de KennisMakerij in de Bibliotheek LocHal gaan bezoekers ‘Op Weg Naar Roze Maandag’. De Zomer Meet-Up op woensdag 3 juli is de aftrap van de jaarlijkse campagne van Roze Maandag. Dit jaar staat deze in het teken van een roze leesplankje. Om meer verduidelijking te geven over de letters in de alsmaar langer wordende afkorting van LHBT+. Tijdens de meet-up wordt dit ‘gaysplankje’ gepresenteerd. Ook wordt 3 juli de LHBT+ LetterQuiz gespeeld en gaat journalist Gijs van der Sanden uitgebreid in op de stelling ‘Roze Maandag, moet dat nu? Ja dat moet!’. Hij legt vanuit verschillende perspectieven uit wat de toegevoegde waarde van een dag als Roze Maandag is. “De meet-up 3 juli in de LocHal is niet alleen bedoeld voor mensen die zich identificeren met één van de letters in de afkorting, maar voor iedereen die Roze Maandag een warm hart toedraagt. Van de hetero die zich 1x per jaar in het roze uitdost en feestviert tot de gay die zo’n dag maar overdreven vindt of zelf de afkorting niet zo goed kent. Iedereen is welkom en zou dit moeten horen”, aldus voorzitter Rona van der Heijden van Stichting Roze Maandag. "En na afloop is er een borrel, want een feestje hoort natuurlijk bij Roze Maandag.”

Pop-Up Museum

Tijdens de Meet-Up wordt tevens door wethouder Rolph Dols het Roze Maandag Pop-Up Museum geopend. Van 1 juli t/m 27 juli is dit museum op de 1e etage van de Bibliotheek LocHal  te vinden. In de tijdelijke expo maak je kennis met de aankomende campagne én blik je terug op het roze erfgoed van een aantal van de grootste en succesvolste campagnes uit het verleden. Ga bijvoorbeeld op de foto in de levensgrote barbiedoos uit de Gay For A Day-campagne uit 2012, lees alles over de hoax uit 2014 over een omheinde Gay Village in Tilburg, blader door het Gayformatorisch Dagblad van vorig jaar en zie de originele soldaatjes die in 2013 in een roze guerrilla-actie de Tilburgse binnenstad overnamen. De Zomer Meet-Up duurt van 19.30 tot 21.30 uur. De toegang is gratis.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld