Uit

Stabat Mater van Pergolesi in Cenakel

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op zondagmiddag 24 september vormt het aangrijpende Stabat Mater van Giovanni Battista Pergolesi (1710-1736) de afsluiting van het tweeluik 'Verrassende Orgelklanken' in Het Cenakel, Cenakel 1 in Tilburg. Het programma duurt van 16.00-17.30 uur.

Martin van Deursen

Evenals tijdens het eerste concert op 7 mei bestaat het ensemble van uitvoerende musici uit Iris de Koomen (sopraan), Annette Stallinga (alt) en Gonny van der Maten (orgel). In het gevarieerde programma speelt het Van Vulpen-orgel weer een veelzijdige rol, zowel als solo-instrument als in de begeleiding van beide vocalisten. Hierbij neemt het orgel voor een deel de plaats in van de instrumentale bezetting waarvoor de muziek oorspronkelijk is geschreven. Het Van Vulpen-orgel staat sinds het najaar van 2015 in de kapel van Het Cenakel. Dankzij de medewerking van het TweeSteden ziekenhuis, waar dit instrument nog maar weinig werd gebruikt. Het tweeluik 'Verrassende Orgelklanken' is bedoeld als een laagdrempelige mogelijkheid voor jong en oud om te ervaren dat het orgel een veelzijdig muziekinstrument is, dat het verdient om hernieuwde aandacht te krijgen én te houden.

Het concert wordt geopend met de klaviersuite in d mineur van Georg Friedrich Händel (1685-1759) gevolgd door enkele gedeelten (aria's en duetten) uit diens oratorium Solomon. Zondermeer verrassend daarbij is de op orgel vertolkte passage 'Arrival of the Queen of Sheba'. Aansluitend wordt een origineel orgelwerk van Johann Sebastian Bach (1685-1750) ten gehore gebracht, de Prelude en Fuga in G majeur.

Na de pauze volgt een integrale uitvoering van het Stabat Mater, zoals Pergolesi dit aangrijpende middeleeuwse gedicht muzikaal vorm heeft gegeven. Voor de bezoekers van het concert is een complete tekstuele weergave van de onderscheiden delen beschikbaar.

Entree per persoon € 12,50. Jongeren tot 30 jaar € 5,00. Kijk op www.cenakel.nl voor meer informatie.

|Doorsturen