Uit

Straatkunstroute door Tilburg

Door Petra Jansen

TILBURG - Jaap van Ham en Dirk de Leeuw, mede-eigenaren van Wij Zijn Tilburg, en street art kunstenaars Erik Veldmeijer en Tom de Meer zien het al helemaal voor zich: Tilburg als street art hoofdstad van Nederland. Tijd om van deze plannen werkelijkheid te maken.

Op alle grauwe muren een kleurrijk kunstwerk en in iedere kale hoek een speelse creatie die Tilburg opfleut. Grootse plannen waar voornamelijk Erik, ook wel bekend als Veldinho, al meerdere jaren op aan het broeden is. Wij Zijn Tilburg - een plarform voor en door Tilburgers - en de twee urban kunstenaars slaan nu de handen ineen en creëren samen een street art route waarin je langs al deze toekomstige pareltjes wordt geleid. Tilburg is momenteel al voorzien van kunstwerkjes op een aantal openbare plekken, van kleurrijke graffiti tot mysterieuze beestjes. Zo kun je Erik wellicht kennen van het immense 'Bartkira' kunstwerk op de Hall of Fame. In 2015 werkte hij dit ontwerp van Frans Boukas uit op de muur voor festival Incubate. Dit soort creaties wil de kunstenaar het liefst over heel Tilburg zien. Na het winnen van de prijs voor het 'beste idee' van de Awesome Foundation in juni dit jaar komt zijn doel steeds meer in zicht. Zijn project wordt nu deels gefinancierd door de stichting, en andere kunstenaars sluiten zich maar al te graag aan. Zo ook Tom de Meer die onder andere de muren van Gin Fizz, Bank15, en Club Smederij van een likje verf heeft voorzien. De Vlaamse Gaai op Gebouw 84 in de Spoorzone is met zijn pastelroze en blauwe kleur erg opvallend.

Er wordt vaart achter het project gezet. Het is de bedoeling dat de street art route in 2018 al te bewandelen is. Beide kunstenaars zijn druk bezig om de stad om te toveren tot een street art-paradijs. Het doel is om Tilburg samen nóg mooier te maken en de stad op de kaart te zetten als unieke street art hoofdstad van Nederland. Samen met Tom en Erik gaat Wij Zijn Tilburg de street art route realiteit maken. Maar dit willen zij zeker niet alleen doen. Ook het publiek wordt gevraagd naar ideeën voor kunstwerken en naar kunstenaars die willen meewerken. Tips zijn welkom via Facebook, Instagram en Linked in en via e-mail: info@wijzijntilburg.nl.

|Doorsturen