Uit

Nationale Museumweek: Vlogger loopt Gouden Stage

SublimeFM, bottentocht en tekenworkshop in Natuurmuseum Brabant

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

Van 3 tot en met 9 april is het Nationale Museumweek. Feest in zo'n 400 Nederlandse musea, waarbij de collecties ("ons echte goud") vol enthousiasme worden gepromoot. De musea kiezen hun eigen Pronkstukken en organiseren allerlei activiteiten. Natuurmuseum Brabant in Tilburg doet volop mee: het museum verandert op vrijdag 7 april in een Sublime Fm-radiostudio annex stagebedrijf voor vlogger Denise van der Kolk (Youtuber Iamtheknees), die een dier gaat prepareren en een klas begeleidt in BOS. Alles in het bijzijn van radiozender SublimeFM, die na afloop van de stage een livegesprek met muziek uitzendt vanuit het museum. In het weekend van 8 en 9 april volgen ook nog een bottentocht en een workshop Potvis tekenen, alles in het teken van het museum: het indrukwekkende skelet van de Potvis. O ja, in het weekend wordt toegangsprijs ook nog eens gehalveerd!

7 april: Denise als stagiaire, Sublime FM met het Gouden Gesprek en veel muziek
Drie dagen op rij feest en bijzondere activiteiten. Natuurmuseum Brabant mag dit jaar meedoen aan een nieuw element van de Museumweek: de Gouden Museumstage, met aansluitend een Gouden Gesprek voor SublimeFM. Voor deze stage wordt een bekende Nederlander uitgenodigd om de maatschappelijke waarde van een museum zelf te testen. Op vrijdag 7 april mag Youtube-vlogger Denise van der Kolk aan den lijve ondervinden hoe het is om een klas begeleiden tijdens een educatieve activiteit in het museum, en vervolgens creatief aan de slag om een (al geprepareerd!) dier op te zetten. Denise is bekend van het kanaal Iamtheknees. Hierop maakt ze (populaire) video's over lifestyle, muziek, fashion en tutorials. Aansluitend aan de stage vindt om 16 uur het Gouden Gesprek plaats, waarbij Denise aan tafel schuift bij museumdirecteur Frans Ellenbroek en bij Siebe Weide, directeur van de Museumvereniging. Onder leiding van presentatrice Hadassah de Boer gaan ze live voor SublimeFM in gesprek over waardering voor museale collecties in combinatie met educatie en onderwijs. Er is ook veel muziek: van saxofoonkwartet Artvark en DJ Jaap van Brienen. Ht museum is voor de gelegenheid vanaf 13.00 uur gratis toegankelijk (alleen op 7 april!).

8 april: Bottentocht
Het Pronkstuk van Natuurmuseum Brabant is de Potvis, een 15 meter lang skelet van een mannetjespotvis die in 1995 een verkeerde afslag nam voor de kust bij Scheveningen. Het weekend van 8 en 9 april staat daarom in het tekenen van botten!
Op beide dagen start vanaf 13 uur elk uur een bottentocht, die door verschillende zalen van het museum voert en die de mooiste skeletten en verhalen prijsgeeft. Inschrijven is niet nodig, de bottentocht is bij de toegangsprijs inbegrepen. En op diezelfde toegangsprijs geldt in het weekend van 8 en 9 april ook nog eens 50% korting!
9 april: Bottentocht en inloopworkshop Potvis tekenen Op zondag kan ook vanaf 13 uur elk uur de bottentocht gevolgd worden. Bovendien start dan om 12 uur de inloopworkshop Potvis tekenen, gegeven door Pieter-Max Schultz, bekend van Superfart en de Kinderkunstkaravaan. Iedereen kan meedoen, je kunt tussen 12 en 16 uur binnenlopen wanneer je wilt (wel met toegangskaartje..) Tekentalent niet noodzakelijk. Combineer een museumbezoek met je (onvermoede?) tekentalenten!

Nationale Museumweek
Tijdens de Nationale Museumweek zetten zo'n 400 Nederlandse musea het enorme culturele kapitaal, dat van ons allemaal is, in de schijnwerpers. In deze week laten de musea hun schatten zien en willen ze iedereen verleiden om eens een museum te bezoeken. Alle musea kiezen een eigen pronkstuk en organiseren acitiviteiten. Van 3 t/m 9 april zijn al deze schatten in musea door heel Nederland te bewnderen. De speciale activiteiten zijn verzameld op een speciale website, www.nationalemuseumweek.nl. Hier is ook alle informatie te vinden over de Gouden Pronkstukken, de drie Gouden 'Museumstages", gevolgd oor drie Gouden Gesprekken en de Pop-upmusea in scholen voor voortgezet en middelbaar beroepsonderwijs.

 

|Doorsturen