Uit

Theater over laatste Duitse keizer Wilhelm

Door Peter van Oirschot

K. van Eijkeren

TILBURG - Theatermaker Piet van Eijkeren uit Tilburg speelt op 9, 10 en 11 november samen met William van Dijk het stuk ‘De Keizer’. Een dramatisch verslag over Wilhelm II, de laatste Duitse keizer die na vier jaar oorlog voeren in 1918 zijn nederlaag moest erkennen, niet meer terug kon naar Berlijn en uiteindelijk asiel kreeg in Nederland. Tot aan zijn dood in 1941 was Wilhelm woonachtig in Huis Doorn, het landgoed waar hij ook ligt begraven.

De voorstelling laat een monarch zien die ontdaan van alle aanzien en macht nog steeds hoopt op een triomfantelijke terugkeer naar de keizerlijke troon; een verlangen dat in feite eindigt in een persoonlijke tragedie. Op basis van historische gegevens, dagboekaantekeningen en andere geschriften is een jaar gewerkt aan het script van ‘De Keizer’. Acteur William van Dijk speelt majoor Sigurd von Ilsemann, secretaris en vertrouweling van de keizer en 24 uur per dag zijn steun en toeverlaat. Piet van Eijkeren neemt de rol van de keizer op zich. De twee acteurs geven samen in negen scènes niet alleen vorm aan de tragische ondergang van een vorst, maar evenzeer aan de bijzondere relatie tussen een adjudant en zijn broodheer. Het stuk speelt zich af in Huis Doorn vanaf het moment dat de keizer daar zijn intrek neemt.

Speeldata: vrijdag 9 en zaterdag 10 november om 20.30 uur; zondag 11 november om 14.30 uur. Locatie is de WAT-Hal, Jules de Beerstraat 6 in Tilburg. Reserveren kan via e-mail dekeizerhetstuk@gmail.com

|Doorsturen