Uit

Tilburg maakt zich op voor Festival Circolo

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Van 12 tot en met 21 oktober wordt het Tilburgse Leijpark omgebouwd tot een kleurrijk tentendorp voor Festival Circolo.

Dit festival staat garant voor een heerlijk uitje in de herfstvakantie met 10 dagen verbazingwekkende circusavonturen en amusant spektakel in grote circusvoorstellingen en kleine performances.

Festival Circolo is het grootste festival in Nederland dat zich geheel richt op het hedendaagse circus. Circus zonder spreekstalmeester die losse acts aan elkaar praat, maar waarin wel bekende en onbekende circusdisciplines worden vermengd met moderne dans, theater, vormgeving en muziek tot totaalvoorstellingen.

Tilburgse kleur

Na zes succesvolle edities op landgoed Velder in Liempde is besloten de verdere toekomst van Festival Circolo in Tilburg te ontwikkelen in nauwe samenwerking met o.a. Fontys Academy for Circus and Performance Art (ACaPA), Theaters Tilburg en De Nieuwe Vorst.

Tijdens Festival Circolo treden veel artiesten op die hun circus-skills in Tilburg hebben kunnen ontwikkelen. De basis van Collectif Malunés werd in 2008 gelegd op de circusschool ACaPA, waar vier studenten besloten samen verder te gaan. Nu toeren ze met hun eigentijdse sprookjesvoorstelling in hun eigen tent succesvol door Europa. Ook diabolo-artieste Solveigh Weyenteth besloot na haar opleiding in Tilburg een tent te kopen en rond te gaan trekken. Ook zij komt terug naar de stad en strijkt neer in het Leijark.

Danser-acrobaat Alexander Vantournhout vroeg drie acrodansers die de afgelopen 2 jaar in Tilburg afstudeerden om mee te werken aan zijn nieuwe productie, waar veel programmeurs in Europa naar uitkijken. Ook zij willen deel uit maken van de première van Festival Circolo in de stad van hun opleiding. Zo krijgt het festival een flinke Tilburgse kleur. Daarnaast zijn internationale top-voorstellingen te zien uit Zweden, Frankrijk, België, Verenigd Koninkrijk en Nederland.

Toekomst

Het circus in Nederland zit in de lift. Studenten en alumni van de circusopleidingen in Tilburg en Rotterdam starten nieuwe gezelschappen en maken eigen voorstellingen. In de Circolotenten Verleiding en Verassing laten zij het circus van de toekomst zien. Soms hilarisch, dan weer ontroerend of artistiek.

Festival Circolo is meer dan alleen circusvoorstellingen, want het Leijpark transformeert in de herfstvakantie tot de tijdelijke huiskamer van de stad. Met bijzondere attracties zoals 140 seconden durend ongeëvenaard, betoverend circus tot een ritje op de rug van een reuzenschilpad van de Galapagoseilanden. En met een sfeervolle Brasserie Velder, diverse foodtrucks en het pop-up restaurant Foodjugglers by Cookaholics.

Het terrein is gratis toegankelijk. Voor voorstellingen en verschillende attracties koop je een kaartje. Kijk voor meer informatie, o.a. het volledige programma en het kopen van tickets, op www.festivalcircolo.nl

|Doorsturen