Uit

Tilburgs Byzantijns Koor viert 75-jarig bestaan


TILBURG - Op zondag 19 mei viert het Tilburgs Byzantijns Koor (TBK) haar 75-jarig bestaan.

J. Happel

De feestelijkheden starten in de Heikese kerk in Tilburg met de liturgie volgens de Slavisch Byzantijnse ritus van de Russische componist Pavel Grigorievitsj Tsjesnokov. Aanvang om 14.00 uur. De toegang is gratis.

Aanleiding voor de oprichting van het koor was de zielszorg voor Oekraïense en Russische vluchtelingen, die na het einde van de Tweede Wereldoorlog niet naar hun land konden terugkeren. Het 'ijzeren gordijn' was een niet te doordringen barriere. Deze vluchtelingen vestigden zich in verschillende plaatsen in Nederland, waaronder velen in Tilburg. De Paters Kapucijnen in Tilburg namen de zielszorg voor deze mensen op zich. Om liturgie volgens de Byzantijnse ritus te kunnen vieren is een koor nodig. Zo ontstond in 1944 het Tilburgs Byzantijns Koor, dat hierdoor tevens het oudste Byzantijnse koor in Nederland is.

Jubileumconcert

Het koor organiseert dit jaar nog diverse andere jubileumactiviteiten. Op 29 mei is er een openbare repetitie van het koor in de repetitielocatie bij de fraters CMM aan de Gasthuisring 54. Aanvang om 19.30 uur. Op 15 september is er een jubileumconcert met high tea ter gelegenheid van het 75-jarig jubileum van het koor en het 20-jarig jubileum van de Stichting TBK Projectenfonds in het Cenakel in Tilburg. Aanvang om 15.00 uur. Op 28 september zijn er twee locatieconcerten in de gemeente Tilburg, 's ochtends in Koningsoord in Berkel Enschot en 's middags in de LocHal in de Spoorzone. Deze locatieconcerten zijn een gezamenlijk project van het Tilburgs Byzantijns Koor en een dansgroep van Factorium. Van 16-20 oktober maakt het TBK een reis naar het Zwarte Woud en zingt op een drie locaties in Duitsland.

Hulp

Naast het zingen in liturgievieringen en concerten is het koor al vele jaren actief met hulpverleningsprojecten in landen waar de liturgie volgens de Slavisch Byzantijnse ritus gevierd wordt. De projecten van de Stichting TBK Projectenfonds, die in 2019 20 jaar bestaat, richten zich op de zwakkeren en hulpbehoevenden in de samenleving; jongeren, ouderen, zieken. Hierbij richt het koor zich vooral op projecten buiten de 'mainstream'. Er zijn projecten gesteund in Udmurtia, gericht op jeugdige gevangenen; in Kalmukia, gericht op wezen met een ontwikkelingsachterstand; en in Georgië, gericht op jongeren uit vluchtelingen gezinnen, medische zorg aan armen en speciaal onderwijs.

Meer informatie: www.tilburgsbyzantijnskoor.com

|Doorsturen

Tilburg in Beeld