Uit

Sint Joblezing op woensdagavond 3 mei door Paul Spapens

Van Sint Job tot Boeddha: een pelgrimsreis door multireligieus Brabant

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

Paul Spapens geeft een lezing over het Driekoningenzingen in de Hasseltse kapel. Foto: Erwin Klaasse.

De jaarlijkse Sint Joblezing in de Sint Caeciliakerk van Enschot wordt dit jaar gegeven door Paul Spapens. Op woensdagavond 3 mei vertelt hij het fascinerende verhaal van het Brabant ná de ontkerkelijking. De Brabanders zijn geloviger dan ooit. Maar het Christendom heeft wel in moeten schikken voor tientallen andere religies en vormen van spiritualiteit. De lezing begint om 20.00 uur en is gratis toegankelijk.

De Stichting Sint Job die de lezing organiseert trok de eeuwenoude bedevaart naar Enschot in 1990 een nieuw jasje aan. Door deze modernisering werd de traditie gered en ze is nu nog steeds springlevend. Een van de onderdelen van deze pelgrimage-nieuwe-stijl is een jaarlijkse Joblezing.
In de loop van de jaren is ze een begrip geworden; we noemen slechts enkele sprekers uit het verleden: Wim van de Donk, commissaris van de koning in Noord-Brabant, Generaal Van Uhm, oud-premier Van Agt, Antoine Bodar, rabbijn Awraham Soetendorp.

In deze illustere reeks schaart zich nu Paul Spapens (1949). Hij is een in Brabant bekende dagbladjournalist en publicist, gespecialiseerd in immaterieel erfgoed en identiteit. Een belangrijk aspect daarvan wordt gevormd door het (volks)geloof. Paul heeft hierover verschillende boeken geschreven, maar ook processies, tentoonstellingen en fietstochten georganiseerd.
De laatste jaren is hij zijn aandacht gaan verleggen naar de mondiale samenleving en de cultuur van immigranten, met name de onderlinge culturele beïnvloeding van autochtonen en allochtonen. In oktober 2015 publiceerde hij samen met zijn collega, theologe Marieke Boerefijn, het boek Zin in Brabant. Dit boek beschrijft het Brabant van ná de ontkerkelijking. Het laat zien dat er in het hedendaags Brabant tientallen verschillende religies en vormen van spiritualiteit bestaan. De Joblezing van dit jaar is mede op dat boek gebaseerd. Paul Spapens laat zien dat de Brabanders na de ontkerkelijking geloviger zijn dan ooit. En ook dat het Christendom op verrassende manieren opnieuw wortel schiet in het eens oer-katholieke Brabant.

|Doorsturen