Uit

Verleden, heden en toekomst van Nieuwe Koninklijke Harmonie

Door Peter van Oirschot

TILBURG - 2018 staat en stond voor de Nieuwe Koninklijke Harmonie (NKH) in het teken van het 175-jarig bestaan, met bijzondere muzikale belevingen en uiteenlopende activiteiten.

De NKH wil Tilburg en omgeving muziek laten ervaren. Maar opgericht in 1843 is de NKH ook van belang als immaterieel erfgoed. Anita de Haas, vice-voorzitter van het bestuur, geeft op donderdag 15 november de presentatie `Verleden, heden en toekomst¿ bij de Heemkundekring Tilburg op de locatie Kazernehof 75 in Tilburg.

De sociëteit NKH fungeert als ontmoetingsplaats, waar mensen elkaar kunnen treffen in een prettige ambiance. In het historische pand aan de Stationsstraat is het mogelijk samen activiteiten te ontwikkelen. De NHK werkt samen en zoekt steeds verbinding met diverse disciplines van o.a. Factorium. Denk aan muziek, dans en zang. Er worden enkele malen per jaar concerten gegeven om mensen in en buiten Tilburg kennis te laten maken met muziek en de orkesten van de NKH: Harmonieorkest NKH, Seniorenorkest Tilburg, Sax-O-13 en Opstaporkest. Er wordt veel energie gestoken in het onder de aandacht brengen van muziek bij de jeugd. Zo ontstonden allereerst de muziekverkenningslessen. In samenwerking met ArtFact zijn deze getransformeerd in `muziekproeverijen¿ voor basisscholen. Het Opstaporkest is daarvan het resultaat. In de toekomst wil de vereniging een wijkorkest NKH formeren om een doorstroming te krijgen van dit wijkorkest naar het Opstaporkest en uiteindelijk het Harmonieorkest.

Het Seniorenorkest treedt regelmatig op in verzorgingshuizen. Muziek haalt herinneringen boven, maakt blij en zorgt voor een gemoedelijke en vaak feestelijke sfeer. Een bijzondere ontwikkeling is de vorming van het Muziekhuis. De Koninklijke Harmonie in de Stationsstraat is in de visie van de NKH straks, met de installatie van de collectie muziekinstrumenten en verwante attributen van het Kesselsmuseum, een muziekhuis met toekomst.

Jubileumjaar

De aftrap van het jubileumjaar was op 28 januari met een mooi openingsconcert in Concertzaal Tilburg. Alle orkesten die thuis zijn bij de NKH lieten zich horen. Het Opstaporkest, Seniorenorkest Tilburg, Harmonieorkest NKH en Sax-O-13. De gemeente Tilburg nodigde de NKH uit voor de uitvoering van het Koningsconcert op 27 april. Kers op de taart was het uitverkochte jubileumconcert op 16 september met een vertolking van Peer Gynt. Bij deze gelegenheid was er ook een drukbezochte kinderworkshop. De jeugd maakte kennis met muziekinstrumenten, beluisterde fragmenten van de muziek en het verhaal en werden gestimuleerd om hun eigen fantasie te laten horen.

De presentatie op 15 november is gratis voor leden van de Heemkundekring. Voor andere belangstellenden kosten kaarten ¿4,- (incl. koffie of thee). Ze zijn verkrijgbaar aan de zaal. Meer informatie: www.heemkundekringtilburg.nl

|Doorsturen