Uit

Verrassende ontmoetingen: harmonieën in concert

Door Petra Jansen

TILBURG – De Concertzaal is op zondag 27 oktober het decor voor een nieuw concert in de serie Verrassende ontmoetingen. Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg ontmoet daarbij Harmonie Eendracht maakt Macht uit Wessem.

Wouter Riel, Koninklijke Harmonie Orpheus Tilburg

‘Donaumonarchie’ is de titel van het programma van Koninklijke Harmonie Orpheus uit Tilburg. Het bekende Tilburgse orkest begint met ‘Kaddish’ van William Francis McBeth, een oud Joods gebed voor de doden. Verder speelt het orkest de delen 1, 2 en 4 van De Suite, een werk van de Hongaarse componist Leó Weiner. De bewerking voor harmonieorkest is gemaakt door Loek Paulissen. De jonge componist Matthias van Nispen tot Pannerden, tevens lid van de Koninklijke Harmonie Orpheus, schreef de compositie ‘Shalom’, waarbij hij een kruisbestuiving maakt tussen drie verschillende ‘Shalom’-thema’s. Doina Traditional van Israel Goldfarb, is een Roemeense muziektoonstijl, heeft Turkse invloeden en is oorspronkelijk Aziatisch. Zowel de poëtisch melancholische rol als ook de snel wisselende tempo’s worden in het arrangement van Cees Engels vertolkt door Theo Gerris op klarinet. Harmonie Orpheus sluit af met de ‘Kaiserin Sissi Marsch’ van de Duitse componist Timo Dellweg.

Eendracht maakt Macht

Na de pauze debuteert Koninklijke Harmonie Eendracht maakt Macht uit Wessem, opgericht in 1868, met hun programma ‘The Beauty and the Beast’, een muzikale reis met uitersten, onder leiding van Bart Partouns. Bart nam precies een jaar geleden, het dirigeerstokje over van Hardy Mertens. Eendracht maakt Macht begint met ‘October’ van Eric Whitacre. Daarna volgt ‘Capriccio for Wind Orchestra’ van Christiaan Janssen. In ‘The Beast’ de wereldpremière van Christian Overhead, speelt solist Luc Geraats op bastuba. Koninklijke Harmonie EMM uit Wessem sluit af met de Finale uit de 5e symfonie van Dmitri Shostakovich. Een indrukwekkende afsluiting van een gevarieerd concert in de serie Verrassende Ontmoetingen. De presentatie van dit concert is in handen van Jan Verschuren. Aanvang 14.30 uur. Tickets à € 15,- (inclusief garderobe, programmaboekje en koffie/thee in de pauze) zijn verkrijgbaar via www.theaterstilburg.nl of telefonisch op 013-543 22 20.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld