Uit

'Verrassende Ontmoetingen' met twee graag gehoorde harmonieorkesten

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Met een gevarieerd en sprankelend programma openen twee Brabantse harmonieorkesten op zondagmiddag 7 mei in de concertzaal van Factorium Podiumkunsten het zevende concert in de serie Verrassende Ontmoetingen.

Voor de pauze dirigeert Sef Pijpers Harmonie Wilhelmina uit Den Dungen. Na de pauze is het podium voor de Koninklijke Harmonie Phileutonia uit Eindhoven onder leiding van Robbert Vos.

Onder leiding van Sef Pijpers en met solistische medewerking van Simone van Seumeren zal Harmonie Wilhelmina het gedeelte voor de pauze verzorgen.

Harmonie Wilhelmina Den Dungen is een bloeiende muziekvereniging met ongeveer 120 leden, verspreid over drie blaasorkesten. Het harmonieorkest van de vereniging bestaat uit ongeveer 55 leden. Het orkest is in november 2016 met 89 punten gepromoveerd van de tweede naar de eerste divisie.

Als 'ouverture' speelt het orkest Fantasia en Do van David Fiúza. Vervolgens is Simone van Seumeren zangsoliste in de Carmen suite nr.1 van Georges Bizet. Hierna klinkt De Legende van de kus van Soutullo Y Vert om vervolgens met de paso doble Alteneo Musicale van Marino Puig Yago het gedeelte voor de pauze te besluiten.

Het tweede programmaonderdeel wordt verzorgd door de Koninklijke Harmonie Phileutonia Eindhoven. Phileutonia bestaat uit drie Oudgriekse woorden: philein betekent houden van, eu betekent goed en tonos betekent toon. Letterlijk betekent Phileutonia dus: houden van een goede toon. Het harmonieorkest speelt in de eerste divisie van de Brabantse Bond van Muziekgezelschappen, onderdeel van het KNMO. Het harmonieorkest bestaat uit ongeveer 65 personen, waarbij alle instrumenten zijn vertegenwoordigd. Het orkest staat vanaf 2016 onder leiding van dirigent Robbert Vos. Robbert Vos studeerde euphonium aan het conservatorium van Tilburg bij Piet Joris. Hij volgde daar de richtingen solospel, docerend musicus en kamermuziek en ronde deze studies cum laude af.

Het programma dat de Koninklijke Harmonie Phileutonia presenteert wordt geopend met Martenizza van de Belgische componist Piet Swerts. Hierna volgt Between the two Rivers van Philip Sparke. Vervolgens klinkt St.Florian Choral van Thomas Doss. De middag wordt besloten met three Dance Episodes van Leonard Berstein.

Entree: voorverkoop ¿12,50 en aan de kassa ¿15,00. Kaartverkoop en meer informatie: Factorium Podiumkunsten, Koningsplein 11-a Tilburg, tel. 013-5354055 (ingang via Bisschop Zwijsenstraat). Aanvang om 14.30 uur. De presentatie is in handen van Eveline Passier.

|Doorsturen