Uit

Vluchtelingenkinderen zingen in Factorium

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Op vrijdagmiddag 17 november treden 200 kinderen van vluchtelingen en asielzoekers op in het centrum voor kunsteducatie Factorium Podiumkunsten in Tilburg. Dit is tijdens het concert van het

project Eigen-Wijs, waarbij kinderen vanuit vier AZC's naar Tilburg komen om samen met het Amersfoorts Jeugd Orkest de muziekproductie 'Broer' ten gehore te brengen.

In Nederland groeien duizenden kinderen van asielzoekers en vluchtelingen op in asielzoekerscentra. Deze kinderen komen vaak uit een heftige situatie in hun land van herkomst en hebben veel moeten doorstaan gedurende hun vlucht en reis naar Nederland. Ze worden geraakt door de ingrijpende beslissingen die hun ouders hebben moeten nemen. Met het project Eigen-Wijs biedt VluchtelingenWerk Nederland de kinderen die in asielzoekerscentra verblijven muziekactiviteiten aan, zodat ze hun

moeilijkheden even kunnen vergeten. Daarnaast worden kinderen door VluchtelingenWerk tijdens groepsvoorlichtingen geïnformeerd over hun verblijf in Nederland, de asielprocedure en kinderrechten. Op spreekuren kunnen kinderen met hun vragen terecht bij speciaal hiervoor getrainde vrijwilligers.

"Onbezorgd zingen is voor veel kinderen van vluchtelingen niet weggelegd. Ze krijgen al jong te maken met oorlog, geweld, onderdrukking en doodsangst", zegt Dorine Manson, directeur VluchtelingenWerk Nederland. "De zorgen van hun ouders, de jarenlange onzekerheid, het gemis van familie en het verblijf in een asielzoekerscentrum kunnen ze tijdens de muzieklessen even achter zich laten."

In speciale muzieklessen op scholen in 13 AZCs hebben in totaal bijna 800 kinderen de afgelopen maanden hard gewerkt aan een gezamenlijk optreden. Dit wordt afgesloten met concerten in Factorium Podiumkunsten in Tilburg, in TivoliVredenburg in Utrecht en in de Tamboer in Hoogeveen. Het meedoe-concert 'Broer' is in opdracht van VluchtelingenWerk Nederland ontwikkeld door het Orkest van het Oosten en Theater Sonnevanck.

|Doorsturen