Uit

Vrouwelijk antwoord op 'De Man Is Lam'

Door Peter van Oirschot

Illustratie: Tim Lahan

TILBURG - Presenteerde Het Zuidelijk Toneel eerder 'De Man Is Lam' over mannelijkheid anno nu, in 'Zeventien' belicht regisseur Eva Line de Boer het vrouwelijke perspectief.

Met vijf Tilburgse (moslim)meisjes zoekt Eva Line de Boer naar de ideale manier waarop zij zichzelf en hun dromen in beeld kunnen brengen. Centraal staat de vraag wat zij vandaag de dag moeten, willen en kunnen geloven. Vijf jonge meiden in de leeftijd van 17 tot 23 jaar, nemen het publiek mee op een kleurrijke filmische reis naar volwassenheid.

Zeventien is een leeftijd waarop je net tussen alles inzit, op de drempel van meisje naar vrouw. Verdwaald tussen verschillende culturen gaan vijf meisjes op zoek naar de film die hun eigen leven het dichtst benaderd; van Bollywood tot 13 Reasons Why. Van halal tot haram, maar vooral over datgene wat daar tussen zit.

Eva Line de Boer: "Wie mag wie eigenlijk vormgeven en vragen stellen? Daarover gaat deze voorstelling voor mij. En ben je als Nederlandse regisseur opgegroeid binnen enkel de Westerse cultuur, niet te politiek correct in het maken van een theaterportret met mensen die naast de Nederlandse ook een andere etnische achtergrond inbrengen? Waarin verschillen onze gezichtspunten? De voorstelling Zeventien geeft het perspectief vanuit verschillende culturen weer. Ik hoop bovendien van harte dat Zeventien de deur opent voor een goed gesprek."

Veel van Eva Line de Boers voorstellingen gaan over kijken en bekeken worden. Voor Zeventien wordt zij door Het Zuidelijk Toneel uitgedaagd om de esthetiek van de jongeren over te nemen en houdt zij tegelijk ook haar eigen waarden en ideeën over theater opnieuw tegen het licht.

De blik van de ander vormt bij veel voorstellingen van Het Zuidelijk Toneel het uitgangspunt. Want juist díe blik geeft ons inzichten, wereldbeelden, gevoelens van respect, empathie, jaloezie maar ook van afkeer en onbegrip. Om die reden maakt Het Zuidelijk Toneel de aankomende jaren heel bewust voorstellingen met niet-acteurs. Mensen die voor velen die ander zijn. Zeventien is de eerste in deze reeks voorstellingen.

Zeventien is op 1 en 2 juli (première) te zien in De NWE Vorst aan de Willem II-straat in Tilburg. Daarna speelt de voorstelling op 12 en 13 augustus tijdens Theaterfestival Boulevard in Den Bosch (locatie Verkadefabriek). Van 20 september t/m 7 december toert Zeventien door heel Nederland.

|Doorsturen