Uit

Yoel Pytowski wint Jan Naaijkensprijs 2018

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Onlangs vond tijdens de opening van de expositie `Season Highlights¿ in Kunstpodium T de uitreiking van de Jan Naaijkensprijs plaats. Kunstenaar Yoel Pytowski (Brussel, 1986) werd uitgeroepen tot winnaar.

Klaartje Esch

Deze prijs wordt uitgereikt aan een individu, die een bijdrage levert aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. Sinds 2014 wordt hierbij samengewerkt met het Apprentice Master-project van Kunstpodium T en wordt deze uitgereikt aan een van de apprentices.

Een onafhankelijke jury ging voorafgaand aan de opening van de expositie met de individuele kunstenaars in gesprek over hun werk en hun kunstpraktijk. De jury schreef over de installatie `Untitled¿, het site-specific werk dat Yoel maakte in Kunstpodium T voor deze expositie, dat het `op een goede manier de ruimte benut, met goede referenties naar architectuur die verschillende lagen laat zien, goed uitgedachte verhoudingen en proporties van de ruimte en gebruik van materiaal en oog voor detail¿. Zijn werk zagen zij als het meest overtuigend in uitvoering en concept en het meest potentie biedend voor de toekomst.

Naast Yoel waren Sam Hersbach (Utrecht, 1995), Sjel Musters (Rotterdam, 1992) en Carla Lavin (Nottingham, 1994) genomineerd. Het werk van alle vier kunstenaars is tot en met zondag 26 augustus te zien in de expositie `Season Highlights¿ bij Kunstpodium T aan de Noordstraat 105. De expositie is te bezoeken op zaterdagen van 13.00 tot 17.00 en op afspraak.

Jan Naaijkensprijs

Sinds 1982 wordt jaarlijks de Jan Naaijkensprijs uitgereikt door het Noordbrabants Genootschap. Deze prijs werd toegekend aan een persoon die een belangrijke bijdrage heeft geleverd aan de ontwikkeling van het culturele leven in Noord-Brabant. De eerste keer werd de prijs uitgereikt aan Jan Naaijkens, daarna ging zij naar Gerard van Maasakkers (1987), Tom America (2005), Ed Schilders (2008), Jacques de Groot (2010) en Maarten Jense (2011).

Sinds 2014 haakt het Noordbrabants Genootschap aan bij het Apprentice Master project van Kunstpodium T. De Jan Naaijkensprijs wordt sindsdien ingezet voor behoud en ontwikkeling van talent en zo werd de prijs in 2014 uitgereikt aan Juan Pablo Plazas, in 2015 aan Rudolf Samohejl, in 2016 aan Ans Mertens en in 2017 aan Nuni Weisz.

Afstand

Yoel Pytowski (1986) studeerde aan kunstacademie LUCA in Brussel. Hij nam deel aan expositie #5 in het Apprentice/Master-seizoen: `On the Border¿, in Concordia te Enschede. In zijn werk verkent hij gaten, scheidingen en noties van afstand tussen dingen. Opererend tussen de polen van tekst, architectuur en identiteit, vindt hij zichzelf vaak omgaan met ideeën, relaties of verschillen tussen twee letters, twee zinnen, binnen en buiten, klein en groot, twee personen of twee landen. Meer informatie: http://yoelpytowski.com

|Doorsturen