Uit

ZomerOrkest Nederland komt naar u toe

Door Peter van Oirschot

MOERGESTEL - ZomerOrkest Nederland (ZON) is donderdagavond 2 augustus in het kader van de serie Verrassende Ontmoetingen te gast in Cultureel Centrum Den Boogaard, St Jansplein 5 in Moergestel.

Het Vriendenconcert begint om 20.00 uur en zal een muzikaal spektakel worden. Het wordt grotendeels een Brabantse aangelegenheid, omdat de dirigenten Paul van Gils en Vera Hofman beide Brabanders zijn en de compositie-opdracht van dit jaar van de Brabantse componist Ron van Riel afkomstig is.

Het Zomerorkest Nederland heeft als doel om blaasmuziek in Nederland te promoten. Door het geven van concerten in een informele setting belicht het orkest de vele kanten van blaasmuziek. In een casual outfit worden de concerten gegeven op terrassen, in parken, op campings, braderieën of midden in een winkelcentrum. Deze avond, het vriendenconcert, is een uitzondering, omdat ze dan speciaal voor hun ‘vrienden’ musiceren. De presentatie is in handen van Eveline Passier.

Uitdagend programma

Het ZON gaat sinds 1987 jaarlijks op tournee en is uitgegroeid tot een begrip in de Nederlandse muziekwereld. Het ZON geeft zoveel mogelijk jonge muzikanten de kans om in een goed en gemotiveerd orkest mee te spelen. Om dit te bereiken wordt het ZON elk jaar opnieuw samengesteld uit amateurs en conservatoriumstudenten van 16 tot en met 23 jaar, afkomstig uit heel Nederland.

Zij studeren in korte tijd een uitdagend programma in onder leiding van twee jonge enthousiaste dirigenten. Dit jaar staat het orkest onder leiding van Paul van Gils en Vera Hofman. De dirigenten van het ZON wisselen jaarlijks. Dat wil zeggen: elke dirigent wordt in principe voor twee jaar aangesteld, met elk jaar één nieuwkomer. Paul stond vorig jaar ook voor het ZON, Vera gaat dit jaar voor het eerst mee op tournee.

ZON Academy

Speciaal voor dit tournee is het stuk ‘Prince Maurice’ gecomponeerd door Ron van Riel. Dit stuk beleeft haar wereldpremière tijdens het tournee. De solist van dit jaar is Gerbrich Greidanus. Op euphonium zal zij het virtuoze stuk Harlequin van Philip Sparke ten gehore brengen.

Ook organiseert het ZON dit jaar voor het tweede keer de ZON Academy. Tijdens de ZON Academy zullen jonge muzikanten in de leeftijd van 9 tot 16 jaar verschillende workshops volgen van enthousiaste dirigenten en docenten en zal samen met het orkest van ZON2018 de muziek worden ingestudeerd. Behalve samen musiceren zullen de ZON Academy-deelnemers een échte ZON beleving ervaren.

ZomerOrkest Nederland is een vernieuwde organisatie die altijd bezig is om jonge mensen enthousiast te maken voor blaasmuziek. Wilt u het Vrienden Concert bijwonen? Bestel uw kaarten inclusief programmaboekje voor 10,00 euro via www.denboogaard.nl of tel. 013-2073444.

|Doorsturen