Wijknieuws

Burgerinitiatief 'Koolhoven is geen Racehof'


TILBURG - Een ludieke actie met een knipoog. Wijkcommissie Thuis in Koolhoven wil met het burgerinitiatief 'Koolhoven is geen Racehof' meer bewustwording creëren onder wijkbewoners over de gevaren van het te fanatiek indrukken van het gaspedaal.

Door Zamire Willems

'Er wordt serieus hard gereden, ook door wijkbewoners zelf. Helemaal rond schooltijden, mensen hebben dan haast', zegt Nathalie van Hooijdonk, een van de wijkcommissieleden. Het gaat de groep met name om de Koolhovenlaan en het drukke kruispunt bij Openbare Basisschool Koolhoven, waar dagelijks honderden fietsers, voetgangers en auto’s passeren. 'Vooral bij de school is het een onoverzichtelijke situatie, daar komen kleine kinderen ineens achter struiken vandaan. Ook het fietspad bij het kruispunt is niet overzichtelijk. Als je te hard rijdt, heb je op dat stuk alleen al drie keer een moment dat jij, en dus ook anderen, risico lopen.'

De groep stak de koppen bij elkaar en zo ontstond het idee voor de actie 'Koolhoven is geen Racehof', waarbij speciaal gemaakte kliko-stickers wijkbewoners wekelijks moeten herinneren aan hun rijgedrag. Door het A3-formaat zijn ze goed zichtbaar, helemaal als de kliko’s tijdens leeg-dagen massaal aan de weg staan. Toch bleek er nauwelijks animo voor te zijn. 'We verkochten de stickers vorig jaar tijdens Burendag voor 5 euro per stuk als financieel steuntje voor de wijkcommissie. Alleen vonden mensen dat te duur, zelfs toen we de prijs verlaagden naar 2,50 euro. Nu zitten we met 200 stickers en een schadepost van 150 euro in onze maag', aldus Van Hooijdonk. Om de goedbedoelde actie niet helemaal in het water te laten vallen, worden de stickers vrijdagochtend 24 mei gratis uitgedeeld aan passanten die in Koolhoven wonen. 'Tijdens het praktijkverkeersexamen van de kinderen gaan we aan de Koolhovenlaan staan. Bestuurders die te hard rijden, gaan we aanhouden. Desnoods springen we voor de auto', grapt de initiatiefneemster. Bestuurders die zich wél aan de snelheid houden, krijgen als dank ook een sticker uitgedeeld.

Daar waar geen handhaving is, wordt vaak harder gereden dan toegestaan. Helemaal tijdens spitsuren, als mensen haast hebben. Menselijk gedrag is dan bepalend en het is nog maar de vraag of de actie daadwerkelijk het gedrag van weggebruikers zal veranderen. Van Hooijdonk: 'Die illusie heb ik ook totaal niet. Wij willen slechts op een ludieke manier bewustwording creëren en ervoor zorgen dat mensen die kliko-sticker gaan opplakken, zodat we zichtbaar samenwerken aan een veilige woonwijk.'

Raymond de Haan, directeur van Openbare Basisschool Koolhoven juicht het burgerinitiatief toe. 'Ik kan het van harte ondersteunen. Ouders maken zich zorgen om de verkeerssituatie rondom school en die zorgen delen wij.' Dagelijks maken ruim 732 kinderen uit Koolhoven de gang naar school, waarvan een kleine 90 nog een stukje verder moeten naar de Grote Beemd. 'Het gaat maar om twee piekuren per dag, maar door de drukte is het juist gevaarlijk. Mensen willen de wijk uit, hebben haast en dan is menselijk gedrag bepalend.' Volgens de directeur heeft gemeente Tilburg al gezorgd voor verkeersborden en verkeersremmende maatregelen en denkt men volop na over andere maatregelen. Zo zou volgens De Haan een voetgangerstunnel of fietsbrug zomaar eens een oplossing kunnen bieden tegen het gevaar van hardrijdende, gehaaste weggebruikers.

|Doorsturen