Wijknieuws

Comeback van de Ruilkast in Reeshof

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Van pasta, knapperige kaaswafels, blikjes limonade, soep, tapenades tot aan haringfilets in tomatencrème saus. De goedgevulde ruilkast in CultuurPluktuin de Populier telt momenteel ruim 30 producten. Gratis aangeboden door wijkbewoners.

door Zamire Willems

 

Een sierlijk, kleurrijk bloemenpad - waar tientallen vlinders en bijen zich nog even tegoed doen aan de laatste nectar van het seizoen - leidt je naar het achterste deel van de tuin, waar een één meter zestig hoge, groene kunststof kas sinds kort de wand van de houten schuur opsiert. Een oprolbare voorkant beschermt de inhoud tegen wind en regen. "We zijn op zoek naar een nieuwe buitenkast, maar die zijn hartstikke duur als je die moet kopen", aldus Lin de Laat, die de ruilkast herintroduceerde in de Reeshof. "Ik maakte zelf gebruik van de ruilkast In de Maalbergenstraat, een particulier initiatief dat een jaar geleden stopte toen de bewoonster ging verhuizen." Iets dat ervaren werd als groot gemis.

Volgens wijkbewoonster en gebruikster van het concept, Conny Roosloot, heeft de kast niets met geld of armoede te maken, maar gaat het verspilling van voedsel tegen. "Iedereen heeft altijd wel iets over, kan altijd wel iets gebruiken. Je kunt ook niet altijd iets pakken van dezelfde waarde als je ervoor terugzet."

Of het kleinschalige duurzaamheidsproject uiteindelijk veel wijkbewoners zal aansporen producten te ruilen? "Mensen zijn zo druk tegenwoordig. Ze gooien liever een pak in de container, dan dat ze er even naar toe fietsen. Maar ik ben zelfs gastouder en kan er met de kinderen even heen lopen wanneer ik wil", zegt Roosloot. Ze maakte net als De Laat eerder gebruik van de kast in de Maalbergenstraat. Meer punten verspreid door de wijk ziet ze dan ook wel zitten, gezien de nieuwe locatie aan de Giekerkstraat voor haar niet direct om de hoek ligt. "Ik ben er nog niet geweest, maar ik ruil ook vaak alleen als ik wat over heb van een feestje. Als ik straks weer pakken drinken heb staan, fiets ik er even naar toe."

De goed gevulde kast is bewust achterin de tuin geplaatst. De Laat: "Het is een stukje bescherming. Nu moeten ze echt helemaal de tuin inlopen en zien ze deze ook meteen." Angst dat één persoon de hele kast plundert, is er niet. "Het risico zit erin, maar er zal nooit veel inzitten en als die echt leeg is, kopen we voor een klein bedrag weer dingen om het weer op gang te brengen."

|Doorsturen

Sylvia

2017-09-22 20:57:23

Wat jammer dat jullie er geen huisnummer bij hebben gezet