Wijknieuws

Dag en nacht traumateam paraat in ETZ: meer levens gered

Door Petra Jansen

TILBURG - Verbetering van de zorgprocessen in het Traumacentrum van het ETZ (Elisabeth-TweeSteden Ziekenhuis) in Tilburg heeft geleid tot minder sterfgevallen van ongevalspatiënten.

Dat is een van de conclusies van arts-onderzoeker Roos Havermans en traumachirurg Koen Lansink. Het onderzoek maakte gebruik van data onder 3700 volwassen traumapatiënten die in het ETZ zijn opgevangen in tweeënhalf jaar voor en tweeënhalf jaar na de verbeteringen in het zorgproces. Traumachirurgen, intensivisten, spoedeisende hulp-artsen en anesthesiologen zijn al sinds oktober 2013 24 uur per dag en zeven dagen per week in huis aanwezig zijn om ongevalspatiënten te kunnen behandelen, zonder tijd te verliezen. Het ETZ is daarmee het eerste Traumacentrum in Nederland dat op deze manier werkt. Er wordt gewerkt met een specialistisch traumateam en met partners in de regio, waaronder de ambulancedienst die de acute patiënt zo snel mogelijk vervoerd naar de juiste plek.

Minder sterfgevallen

Patiënten worden na de maatregelen gemiddeld anderhalve dag korter opgenomen met minder complicaties. De opnameduur op de Intensive Care neemt zelfs met twee dagen af. Daarnaast worden na alle aanpassingen patiënten ruim anderhalve dag korter beademd. De studie toont aan dat al deze maatregelen hebben bijgedragen aan een daling van de sterftecijfers met 37 procent. Het aantal sterfgevallen op de traumakamer nam zelfs met 82 procent af.

Traumacentrum

In Nederland zijn elf ziekenhuizen aangewezen als Traumacentrum. Het ETZ is hét Traumacentrum van Noord-Brabant. Een Traumacentrum is een centrum van het hoogste niveau in Nederland voor de opvang van slachtoffers na een trauma. Een trauma is elke vorm van geweld die van buitenaf op een lichaam inwerkt. Denk aan verkeersongevallen, arbeidsongevallen, ongevallen door geweld en ongevallen in en rondom huis.

|Doorsturen