Wijknieuws

Historisch café met thema vluchtelingen

Door Petra Jansen

TILBURG - Op woensdag 29 mei vindt een historisch café plaats in Regionaal Archief Tilburg, met als thema vluchtelingen.

Collectie Regionaal Archief Tilburg

In iedere provincie organiseert Lise Koning, Jonge Historicus van het Jaar 2018, samen met Jonge Historici en Jong KNHG, een historisch café bij een archiefinstelling. Iedere avond bestaat uit twee korte lezingen, een gesproken column en muziek door jong (historisch) talent. Het thema van de avond wordt bepaald aan de hand van een lokaal biertje.

Programma

Oorlog, armoede en het verliezen van mensenrechten zijn enkele van de vele redenen om op de vlucht te slaan. Redenen om huis en haard te verlaten voor een beter en veiliger bestaan ergens anders. Zo vluchtten tijdens de Eerste Wereldoorlog tienduizenden Belgen naar Tilburg op zoek naar onderdak en veiligheid. Historicus Gilles de Beuckelaer vertelt tijdens het Historisch Café op 29 mei in het Regionaal Archief Tilburg over zijn onderzoek naar deze Belgische vluchtelingen. Kai Bloemers, docent geschiedenis aan de Heerbeeck College, heeft het vertrek van een ver familielid rond 1955 uit het Brabantse Schaijk uitgezocht. Deze avond deelt hij zijn bevindingen over de reden van vertrek. Iris de Kok, beleidsmedewerker Asiel, Migratie en Integratie bij de gemeente Tilburg, draagt een gesproken column voor en Marieke Haagh verzorgt met haar gitaar de muzikale intermezzo’s. Bezoekers kunnen ter afsluiting een ambachtelijk Tilburgs biertje van brouwerij Kraftbier proeven. Het historisch café start om 19.30 uur en de toegang is gratis. Aanmelden kan via de website http://historisch-cafe.nl/regionaal-archief-tilburg.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld