Wijknieuws

Leerlingen O.B.S. De Fonkel snuffelen aan beroepen

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Knallende kurken, kleurrijke confetti en vrolijke muziek zorgden 8 november vorig jaar voor een feestelijke opening van IMC Basis op O.B.S. De Fonkel. Een lesprogramma waar kinderen kennismaken met verschillende carrièremogelijkheden. Als afsluiting van de les journalistiek schreven wij, Carla Mieres (10) en Hailey Tuijtelaars (11) dit artikel.

Door Carla Mieres en Hailey Tuijtelaars

IMC Basis is ervoor om kinderen meer kennis te laten maken met de Nederlandse samenleving. Op dit moment zijn er nog maar elf scholen in Nederland waar IMC Basis les geeft. Het is dan ook heel bijzonder dat basisschool De Fonkel één van de elf is, waar de lessen een jaar lang worden gegeven. Daarbij wordt de hulp ingeschakeld van gastdocenten. Dat zijn mensen die over hun baan komen vertellen. We hebben tot nu toe al les gehad van onder andere een ondernemer, een wijkverpleegster en twee journalisten. Soms krijgen alle leerlingen daarbij ook opdrachten om uit te voeren. Eén van de opdrachten van de eerste les journalistiek was om zelf een krantenstukje te schrijven, maar dan voor de grap, als oefening. Dat was om kinderen uit te kiezen die een echt stukje voor de Tilburgse Koerier mochten schrijven. Wij, Carla en Hailey uit groep 7 en 8, zijn de gelukkigen geworden!

Leerzame excursies

We krijgen een jaar lang iedere woensdag les over verschillende onderwerpen. De eerste drie lessen gingen over journalistiek. Vandaar ook dit artikel in de krant. Daarna hadden we Zorg en Welzijn, Ondernemen en we krijgen ook nog les over politiek en recht. We hebben niet alleen lessen, maar ook leuke en leerzame excursies. Laatst zijn we nog naar de dagbesteding van Amarant geweest, dat was heel gezellig. Een aantal klasgenoten ging sporten met ouderen, sieraden maken en zingen en dansen met ouderen. Er was zelfs een oma die heel vrolijk aan het meespringen was op de muziek.

Masterclass

Er komt ook nog een masterclass waar één van de ideeën van de leerlingen wordt gekozen als onderwerp. Een aantal klasgenoten hoopt nog les te krijgen van een dierenarts, chirurg of een wetenschapper.

|Doorsturen