Wijknieuws

Lezing bid- en devotieprentjes


TILBURG - Op dinsdag 19 februari geeft Ferrie Moubis een lezing over bid- en devotieprentjes bij Boerke Mutsaers, Vijverlaan 2 in Tilburg. Aanvang om 14.00 uur.

Stamboomonderzoek is populair. In TV-programma’s als Verborgen Verleden gaan bekende Nederlanders op zoek naar hun roots. Talloze minder bekende Nederlanders doen dat ook. Bij dat onderzoek kunnen bid- en devotieprentjes een belangrijke rol spelen. Zeker in latere tijden bevatten zij informatie voor het verhaal achter de feiten.

Ferrie Moubis, tot voor kort voorzitter van de NGV-afdeling Zeeland, doet al ruim 35 jaar genealogisch en familieonderzoek. Sinds 1986 verzamelt hij daarvoor bidprentjes. Moubis schetst de ontwikkeling in het gebruik van de prentjes. In de 17e eeuw ontstond in Haarlem het gebruik om op de achterzijde van Antwerpse devotieprentjes een gebed voor de overledene te vragen. In de 19e eeuw werd een ‘bidprentje’ maken voor overledenen een algemeen gebruik in de Zuidelijke Nederlanden. Na 1900 ontstaat er een grote diversiteit in prenten, veelal door lokale drukkers in Nederland en België gemaakt. Foto’s en kunst met een grote K doen hun intrede. Met het Tweede Vaticaans Concilie (1962-1965) verandert er niet alleen veel in de R.K. kerk maar ook in het bidprentje. Het verzoek om gebed voor de overledene verandert in een herinnering aan de overledene. Het bidprentje wordt een gedachtenisprentje.

Ook niet-leden van de NGV zijn welkom. Wel graag vooraf een mail sturen naar peter.debruin@ngv.nl.

|Doorsturen