Wijknieuws

Margot Homan genomineerd voor titel ‘Kunstenaar van het jaar 2019’

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Beeldhouwer Margot Homan uit Tilburg is genomineerd voor de titel Kunstenaar van het jaar 2019. In totaal zijn er acht finalisten.

Jan Nieuwstad

Op 8 november is bij de Nationale Kunstweek de bekendmaking van de winnaar. Margot Homan werkt in Carré aan de Jan van Beverwijckstraat. Daar maakt zij beelden die op verschillende plaatsen in Nederland en het buitenland te zien zijn. In Tilburg staan er beelden in de Willem II-straat naast de synagoge, bij het Textielmuseum en in de Universiteit van Tilburg. De verkiezing wordt jaarlijks georganiseerd door de landelijke Stichting Kunstweek.

Oude ambacht

Margot Homan (1956) kan worden omschreven als een eigenzinnige en gepassioneerde kunstenares die zich weinig aantrekt van de heersende kunstopvattingen. Haar beelden tonen een perfecte beheersing van het oude ambacht van beeldhouwen, waarmee ze voortbouwt op een eeuwenoude traditie. Door zeer bewust te kiezen voor de klassiek georiënteerde beeldhouwkunst heeft ze zich de afgelopen twintig jaar kunnen ontwikkelen tot een gerenommeerde kunstenares.

“Ontzettend blij ben ik om in de finale van de kunstenaar van het jaar gekozen te zijn. Het voelt vooral als een grote waardering voor mijn werk. Omdat ik het grootste gedeelte van mijn tijd tussen de vier muren van mijn atelier doorbreng is het zo bijzonder te ervaren dat mijn beelden communiceren naar buiten, want is toch juist wat ik hoop dat er gebeurt. Omdat ik er echt iets mee wil zeggen. Dat vind ik mooi.”

Het is voor het publiek mogelijk om een stem uit te brengen via https://kunstenaarvanhetjaar.nl/

|Doorsturen