Wijknieuws

Molukse gemeenschap 55 jaar

Door Silvester Klaasman

TILBURG - 55 jaar geleden kwamen de eerste Molukkers in Tilburg wonen. Dat wordt gevierd met een tentoonstelling in de LocHal waar wordt teruggekeken op de Molukse geschiedenis in Tilburg, maar waar ook vooruit wordt gekeken. De tentoonstelling loopt van 18 september tot en met 13 oktober 2019.

Joep de Beer

"Aan de vestiging van de Molukse gemeenschap in Tilburg gaat heel wat geschiedenis vooraf", vertelt Patrick Haurissa, van de Stichting Maluku Tilburg [Maluku betekent Molukkers, red.]. "Het is een herdenking omdat onze ouders en grootouders hier noodgedwongen naartoe kwamen, dat was uit politieke overwegingen. Zij waren soldaten van het Koninklijk Nederlands-Indisch Leger en hadden geholpen Nederlands Indië te bevrijden van de Japanners tijdens de Tweede Wereldoorlog."

Tijdelijk

"Indonesië wilde onafhankelijkheid en de internationale gemeenschap zette Nederland onder druk om die onafhankelijkheid toe te kennen. Daarom wilden de Molukse soldaten gaan vechten om de Molukken onafhankelijk van Indonesië te maken", gaat Haurissa verder, "maar daar stak de Nederlandse overheid - opnieuw onder internationale druk - een stokje voor. De soldaten werden overgeplaatst naar Nederland, eerst als een tijdelijke oplossing. Later werd het permanent."

Bij elkaar

"De tentoonstelling is daarom zowel een viering als een herdenking", vertelt Haurissa. In Tilburg werden de Molukkers gevestigd in West. "Het was een eis vanuit de gemeenschap zelf dat ze bij elkaar mochten blijven wonen. Ook nu is het nog zo dat wanneer een Molukse bewoner vertrekt uit een woning, er in principe een Molukker voor terug komt. Alleen als er geen Molukse aanvraag is, komt er iemand anders in."

Desondanks heeft de Molukse gemeenschap in Tilburg, die volgens Haurissa uit ongeveer 1200 mensen bestaat, geen duidelijke spoor achtergelaten in de Tilburgse samenleving. "Dat komt omdat wij geen ondernemers zijn. Onze ouders waren soldaten die hier kwamen met het idee terug naar de Molukken te gaan. Ze zeiden dat we goed moesten studeren, zodat we konden helpen de samenleving in de Molukken op te bouwen, maar het moment waarop we teruggingen is nooit gekomen."

Naar buiten

"Over of dat goed of slecht is, is de gemeenschap verdeeld. Ik persoonlijk ben hartstikke blij dat ik mijn kinderen in Nederland heb kunnen opvoeden", zegt Haurissa. "En daarom vinden we deze tentoonstelling ook belangrijk. Zodat onze kinderen ook weten waar wij, en zij dus ook, vandaan komen. Als Molukse gemeenschap zijn we heel hecht, en dat blijven we ook. Maar lange tijd zijn we heel erg naar binnen gericht geweest. We willen ons meer naar buiten richten, zodat ook andere Tilburgers weten dat we er zijn. Het 55-jarig bestaan van de gemeenschap is een goede gelegenheid daarmee te beginnen", besluit Haurissa.

|Doorsturen

Tilburg in Beeld