Uit

Online privacy: Maar ik heb toch niks te verbergen?

Door Caroline van de Oetelaar van Tilburgse Koerier

TILBURG – Deze maand ging de boekverfilming ‘The Circle’ in première, naar een boek van Dave Eggers over digitale privacy. In boekrecensies werd beschreven hoe verontrustend en relevant het is dat de schrijver uitgaat van het bestaande en enkel een stapje verder gaat. Aanleiding om in een interactief programma op woensdagavond 31 mei in de Kennismakerij met elkaar op onderzoek te gaan naar wat online privacy inhoudt en hoe iedereen er tegenwoordig mee te maken heeft.

Want wat gebeurt er bijvoorbeeld met gegevens van bijvoorbeeld de slimme energiemeter? Of de data van die gratis stappenteller of de ingebouwde navigatie van je auto? Hoe zit dat met je online foto’s? Of die van je kinderen, neefjes, nichtjes of oma? Welke informatie sta je met het accepteren van algemene voorwaarden en cookies precies af? En wat kan daarmee gebeuren?

Privacy in de moderne samenleving
De Kennismakerij is de proeftuin van Bibliotheek Midden-Brabant waarin op verschillende en bijzondere manieren kennis en verhalen worden gedeeld. Peter Vlemmix neemt ons mee in een verhaal van online privacy. Hij is een Nederlands filmregisseur en filmproducent en is bekend van zijn maatschappelijke documentaires, waaronder ‘Panopticon’ over privacy in de moderne samenleving. Docent Michiel van Diesen van Fontys Academy for Creative Industries en Colette Cuijpers, docent aan Tilburg University en lector bij de Juridische Hogeschool, zijn ook van de partij. Zij leveren een bijdrage vanuit hun expertise over digitale gegevens.

Pop-up bibliotheek in Pathé
Voor wie alvast meer wil weten over het onderwerp: naast de reguliere bibliotheekvestigingen in Tilburg kun je tot 30 mei ook in Pathé Bioscoop terecht voor boeken over online privacy. In de foyer van de bioscoop is een heuse pop-up bibliotheek te vinden. Pathé verzorgt daarnaast de aftrap van het programma op 31 mei met een filmquiz: wat is er echt en wat is er fictie in films die gemaakt zijn over privacy, zoals bijvoorbeeld in ‘The Circle’?
De bijeenkomst ‘Online privacy’ op woensdag 31 mei (20.00 – 22.00 uur) in de Kennismakerij (Spoorzone) is gratis toegankelijk voor iedereen die geïnteresseerd is. Kijk voor meer informatie op www.bibliotheeknieuwestijl.

|Doorsturen