Wijknieuws

Westendwandeling van Stadsgidserij Tilburg

Door Peter van Oirschot

TILBURG - Elke maand neemt Stadsgidserij Tilburg u mee op ontdekkingstocht door een verrassend stukje Tilburg.

Op zondag 12 november staat de Westendwandeling op het programma. Een wellicht niet zo bekend, maar wel zeer veelzijdig stadsdeel. In de tweede helft van de 19e eeuw was er sprake van een grote bevolkingstoename in Tilburg. Begin 20e eeuw werden er volop nieuwe woningen gebouwd als gevolg van een plan van de toenmalige directeur Publieke Werken Jan Rückert. Dit plan omvatte een omsluiting van de oude stad door een rondweg (Ringbanenstelsel). Binnen die rondweg (inclusief 'd'n oprit') werden arbeiderswoningen gebouwd en buiten de rondweg kwamen huizen te staan voor de welgestelde Tilburgers. De stadsgids leidt u door het Villapark en de Schildersbuurt met onlangs gerenoveerde arbeiderswoningen en vertelt over de wielerbaan achter de Korenbloem. Bovendien wordt (indien mogelijk) de kerk aan de Ringbaan-West bezocht, lopen de deelnemers langs het vanwege zijn ondeugende posters vroeger bekende Rextheater en vervolgens naar het fraaie Kromhoutpark (voormalig kazerneterrein).

Na een indrukwekkende stop bij de voormalige woning van pilotenhelpster Coba Pulskens (in 1945 vermoord in Ravensbruck) en wetenswaardigheden omtrent de Tilburgse waterleiding en wolwasserij en ververij De Regenboog eindigt deze twee uur durende wandeling weer bij het startpunt, de parkeerplaats van café De Korenbloem op de hoek Ringbaan West-Bredaseweg. De start is om 13.00 uur. Kosten €4,00 per persoon, maar kinderen tot 12 jaar wandelen gratis mee. Reserveren is niet verplicht, maar wel makkelijk voor de gidsen. Stuur hiervoor een mailtje naar paulvanhal@hotmail.com

Zoals bekend koppelen we dit seizoen -waarin de Stadsgidserij Tilburg haar 20-jarig bestaan viert- aan de zondagswandelingen elke maand een prijsvraag. De vraag van deze maand hoort bij de afgebeelde foto. Hierop ziet u een mooi voorbeeld van een katholiek ensemble: patronaat broederhuis en scholen rondom de kerk aan de Ringbaan-West. Wij willen graag van u weten hoe de officiële naam van deze kerk luidt. Mail uw antwoord voor maandag 30 oktober naar het adres lezers@tilburgsekoerier.nl. Vergeet niet om uw telefoonnummer te vermelden. Voor de winnaar worden twee gratis plaatsen gereserveerd voor deelname aan de Westendwandeling.

November is traditiegetrouw de tijd, dat we extra aandacht besteden aan onze dierbaren. Op zaterdag 4 november fietst de Stadsgidserij langs de vier begraafplaatsen Laarstraat, Bredaseweg, St. Josephstraat en Prof. Lorentzstraat. De gids zal op elke begraafplaats de korte geschiedenis vertellen en een aantal graven bezoeken van personen, die voor Tilburgers bekend zijn geweest of waarvan de namen bekend in de oren klinken.

De fietstocht start om 13.00 uur bij het kerkhof aan de Laarstraat en eindigt in de Prof. Lorentzstraat. De kosten voor deelname bedragen € 4-. In dit geval is inschrijven vooraf —wegens de beperkte deelnamemogelijkheid- wel verplicht. U kunt uitsluitend deelnemen door u aan te melden via w-franken@home.nl of tel. 013-4685413/06-40580440.

|Doorsturen