Categorie├źn
Uncategorized

Niemand zit te wachten op een koude douche!

Iedereen heeft het wel eens meegemaakt: je staat heerlijk te douchen onder het warme water, maar plotseling wordt het water ijskoud! Dit kan gebeuren wanneer iemand anders in huis de hete kraan openzet, zoals bijvoorbeeld tijdens de afwas in de keuken. Maar het kan ook komen door een defect aan je cv-ketel door te weinig cv ketel onderhoud. In dit artikel geven wij je een aantal tips zodat jou dit niet meer overkomt.

Laat je cv-ketel op tijd nakijken

Problemen aan je cv-ketel voorkom je door te zorgen voor regelmatig onderhoud van je cv-ketel. Je kunt dit het beste eens per twee jaar laten doen door een expert. Op die manier weet je zeker dat jouw cv-ketel in optimale staat is. Door frequent gebruik kunnen bepaalde onderdelen van de ketel slijten. Het is belangrijk dat deze op tijd worden vervangen zodat je geen koude douche krijgt. Ook is het beter voor je veiligheid, want zo voorkom je dat er brand uitbreekt in de cv-ketel.

Vul de cv-ketel zelf bij

Er zijn ook kleinere soorten onderhoud die je gemakkelijk zelf kunt uitvoeren. Denk bijvoorbeeld aan het bijvullen van het water in de cv-ketel. Op de watermeter kun je zien of het pijltje tussen de 1,5 en 2 bar staat. Wanneer de druk onder de 1,5 bar is betekent dit dat het een goed moment is om het water bij te vullen. Dit doe je met een speciale slang die je op de kraan en de cv-ketel aan kunt sluiten. Hiermee laat je vanuit de kraan het water langzaam in de cv-ketel lopen tot de watermeter op de juiste stand staat.

Geef je cv-ketel een schoonmaakbeurt

Aan de binnenzijde van de cv-ketel kun je beter niet komen omdat hier kwetsbare onderdelen in zitten. Laat dit liever aan een expert over wanneer jouw cv-ketel een onderhoudsbeurt krijgt. Maar je kunt wel de buitenkant van de cv-ketel schoonmaken. Doe dit met een licht vochtige doek. Gebruikt hiervoor alleen wat water, het liefst geen schoonmaakmiddel. 

Ontlucht de radiatoren voor een warmer huis

Een koude douche is vervelend, maar een koud huis is in de winter ook niet fijn. Daarom is het slim om de radiatoren te ontluchten. Dit doe je met een radiatorsleuteltje en een droge doek. Draai eerst de thermostaat naar beneden. Begin bij de laagst gelegen radiator en eindig bij de bovenste. Draai met het sleuteltje het ontluchtingsventiel van de radiator open en hou de doek eronder. Je hoort de lucht vanzelf uit de radiator lopen. Draai het ventiel weer dicht zodra er water uit komt. Zo weet je zeker dat de jouw huis optimaal verwarmd kan worden.

Geef een antwoord

Het e-mailadres wordt niet gepubliceerd. Vereiste velden zijn gemarkeerd met *